Aman är väldigt känslosam när det kommer till mat och vissa rätter har fått honom att gråta av lycka när jag överraskat honom med dem. Den ena är kikärtsgrytan chole och den andra är saag med makki roti. Saag som är en röra på bladgrönsaker som äts som ett snack tillsammans med majsbrödet makki roti.
Vad är saag?
Saag betyder bladgrönsaker och kan vara allt från spenat och mangold till grönkål och svartkål. I Indien är det vanligt med ”sarson ka saag” där sarson är en typ av senapsväxt som jag inte lyckats hitta i Sverige och som jag inte fick importera (eller det var förbaskat krångligt att jag gav upp). Det är en väldigt enkel röra som smakar förvånansvärt mycket och supergod som just ett snack.
Vad kan man använda i en saag?
Vi gillar att använda oss av spenat eftersom det är så enkelt att få tag på både färsk och fryst. Just nu finns det supergod färsk, men det är även roligt att blanda olika så som mangold och grönkål. Använder du två två senare så skulle vi skära bort de hårda och lite bittra stjälkarna. Tänk också på att de behöver koka något längre än spenat för att bli mjuka.
Hur lagar man saag?
Du börjar med att koka/sjuda bladgrönsakerna i lite vatten och gurkmeja tills de är mjuka. Mixa sedan till en slät puré. Stek lök, vitlök, ingefära och chili tills allt mjuknar och krydda med chili och salt. Hittar du hing/asafoetida så testa det för den där riktiga indiska smaken.
Vad är hing/asafoetida?
Det beskrivs ofta som indiernas ”fisksås” eftersom det smakar och luktar fruktansvärt, men i en liten dos ger det en rik smak och det där lilla extra som bara smakar ”indiskt”. Du hittar det på nätet eller i indiska butiker och grundregeln är att verkligen vara ta en nypa. Inte en tesked eller halv tesked, en nypa!
Saag – indisk spenatröra
4 portioner
500 g gröna blad, t ex spenat, mangold och grönkål
2 dl vatten
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
2 msk majsmjöl eller kikärtsmjöl
Tadka
2 msk neutral olja
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
en nypa hing/asafoetida, kan uteslutas
½ tsk chilipulver
1 dl vatten
½ tsk salt
Servering
makki roti, majsbröd
1. Skölj bladen och hacka sedan grovt. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vatten, gurkmeja och salt. Låt puttra på under lock i 10 minuter eller tills bladen blivit riktigt mjuka. Hur länge beror lite på vilken bladgrönsak du använder.
2. Häll ner spenatkoket i en blender tillsammans med majsmjöl eller kikärtsmjöl. Mixa till en slät sås. Du kan även använda dig av en stavmixer.
3. Häll tillbaka spenatpurén i kastrullen och låt puttra i ytterligare 10 minuter. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs sedan lök, vitlök, ingefära, hing/asafoetida och chili tills löken mjuknar.
4. Häll på spenatpuré och vatten och låt puttra ihop i några minuter. Smaka av med salt och servera sedan med makki roti.