Vi fick ett önskemål av en person på instagram att lägga upp ett recept på sel roti, så här kommer det. Jag tror att han hade ätit det i delstaten Sikkim där det bor många från just Nepal där det här brödet är väldigt populärt. Det är ett ganska intressant ”bröd” och jag skriver det med citationstecken eftersom det görs på enbart ris som grund. Det friteras även så det är inte som bröd vi känner till, men väldigt kul att testa.
Vad är Sel roti?
Det är ett bröd som görs på mixat ris eller rismjöl, ghee, socker, mjölk och ibland någon smaksättning. Det är vanligt i Nepal, delstaten Sikkim och städer som Darjeeling där det bor många från just Nepal.
Hur görs sel roti?
Vanligt är att blötlägga ris som sedan mixas ihop med ghee eller olja, socker, mjölk och smaksättning. Du får en hyfsat slät smet som sedan ringlas eller spritsas ner i het olja och friteras gyllene på båda sidor. Du kan sedan förvara brödet i några veckor.
Vanliga smaksättningar är kardemumma, nejlika och banan.
Recept: Sel roti – risbröd
10 st
4 dl basmatiris
2 msk strösocker
2 msk smält smör eller rapsolja
ev. 0,5 tsk mald kardemumma
1 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
ev. någon matsked rismjöl eller vetemjöl
rapsolja att fritera
- Blötlägg riset över natten.
- Skölj riset och häll ner i en skål tillsammans med strösocker, smör eller olja, kardemumma och mjölk. Mixa till en fin puré med hjälp av en stavmixer. Det går även bra att mixa i en blender. Blir smeten för lös så kan du vispa ner lite rismjöl eller vetemjöl.
- Häll ett generöst lager olja i en liten stekpanna eller kastrull. Sikta på 180 grader.
- Fyll en spritspåse med smeten och ringla ner en cirkel i den heta oljan. Låt fritera tills den blir gyllene på ena sidan och vänd sedan på den. Fritera klart och låt rinna av på hushållspapper. Fortsätt med resterande smet.