Här kommer bästa receptet på indisk shahi paneer. En krämig, fyllig och lyxig rätt med bitar av paneer eller tofu. Fylligheten kommer från bland annat tomat, grädde och cashewnötter.
Jag har ätit liknande rätter på restaurang nån gång, men de håller sällan måttet. Smaken är oftast lite mesig, den saknar fylligheten och ja… lyxigheten. Hemligheten som sagt i att ha lite grädde och cashewnötter. Har du en kraftfull mixer får du en helt slät sås och cashewnötterna ger inte bara en fyllighet utan även en tjockare sås.
Kunglig rätt
Shahi i shahi paneer betyder kunglig, så det är ju en rätt som förtjänas att lagas på rätt sätt. Den är lite lik andra masala såser och butter chicken, men ändå egen.
Paneer?
Paneer är en indisk ost som är väldigt enkel att göra själv. Det är som att göra tofu och jag gör det hyfsat ofta, speciellt om jag ska ha gäster. Med det sagt så är vi inte sånna divor utan använder tofu mest hela tiden. Jag gillar en något mjukare tofu till den här (men inte silkestofu, den är för mjuk). Tofu är ju väldigt neutral i smaken så den är perfekt i rätter som denna.
Du kan göra din egen paneer med det här receptet.
Roti eller ris?
Vi brukar avgöra vad vi ska servera till beroende på hur ”såsig” rätten är. Ju mer sås och ju rinnigare… ris. Fastare är lika med roti/chapati. Med det sagt så älskar vi roti till det här eftersom såsen är sådär härligt tjock i konsistensen.
Recept: Shahi paneer (eller tofu)
4 portioner
Tips!
Du kan ersätta cashewnötterna med grädde (t ex havre- eller sojagrädde) samt använda malda kryddor om du vill göra det riktigt enkelt för dig.
Tips!
Om du inte känner för paneer eller tofu kan du vända ner ca 6 dl kokta kikärter i den färdiga såsen.
2 msk neutral olja
400 g paneer, sida XX eller fast tofu
Masalasås
1 msk neutral olja
0,5 tsk hel spiskummin
2 kryddnejlikor
1 lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk garam masala
0,25 tsk mald kanel
3 tomater, hackade (eller 3 dl krossade tomater)
0,5 dl naturella cashewnötter
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk torkade bockhornsklöverblad, kan uteslutas
Servering
kokt ris eller roti/chapati
Tärna paneer/tofu och fräs den i oljan tills den får fint med färg. Lägg över på en tallrik så länge.
Masalasås
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskummin och kryddnejlika tills det får fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa på tills löken mjuknar. Krydda sedan med chilipulver, gurkmeja, garam masala och kanel.
- Rör ner tomaterna och låt fräsa med i någon minut tills de mjuknar och mörknar i färgen.
- Häll ner allt i en blender tillsammans cashewnötter, grädde och vatten. Mixa till en slät sås. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
- Häll tillbaka såsen i pannan och blanda ner paneer eller tofu. Låt allt puttra på i några minuter så att såsen tjocknar och smakerna koncentreras.
- Smaka av med salt och strö över de torkade bockhornsklöverbladen.
- Servera med ris eller roti/chapati.
[…] en bild smak och går att använda på en rad olika sätt. Den är t ex sjukt god att använda i shahi paneer och palak […]
Jättegott! Jag bytte ut cashewnötterna mot havregrädde men tänkte inte på att minska på vattnet så det blev rinnigt…
Vad kul att göra!