Indiskt passar perfekt på grillen och inte minst tandoori. Tandoori som du känner igen i och med den röda färgen. Det är en smakrik, kryddig marinad med yoghurt som du kan använda till i princip allt. Här använde jag vi oss av Bärta helbit som är en ”kaka” av groddade och fermenterade ärter. Du kan lätt förbereda det här dagen innan så att marinaden verkligen får gotta till sig och glöm inte att grilla så att det får ordentligt med färg.
Om du inte hittar eller vill använda Bärta går det bra att köra på receptet nedan på klassisk tandoori, dvs. använda vegobitar (t ex soja) för att grilla.
Vad är tandoorikyckling?
Kort sagt är det kyckling med ben som får marinera i en kryddig yoghurt och sedan tillagas i en speciell ugn – tandoor. Samma tandoor du även gräddar naanbröd i. Tandoorikyckling kommer från Punjab-regionen i norra Indien och började bli riktigt populärt på 40-talet. Den skiljer sig från ”chicken tikka” som är i princip samma tillagningsmetod, men då med kyckling utan ben. Recept på klassisk vegetarisk tandoorikyckling hittar du här.
Vad är Bärta?
Bärta är en av mina absoluta favoritmärken. Deras produkter görs på hela, svenska, ekologiska ärtor som först groddas och sedan fermenteras. Bärta helbit är naturell så du kan skiva, hacka, mixa eller vad du nu gillar. Ja, och sedan smaksätta såklart. De har även bitar med smak av chili/lime, en umamiburgare och Alspånsrökt Bärta. Läs mer på deras hemsida.
Krämig aloo gobi-sallad
Jag serverade en twist på aloo gobi till. Det blev liksom en svensk potatissallad möter aloo gobi. Krämig yoghurtdressing med majonnäs, vitlök, ingefära och indiska kryddor. Supergod tillsammans med en hackad indisk sallad. Recept på aloo gobi-salladen hittar du här.
Recept: Tandoori på Bärta
4 portioner
1 förpackning Bärta helbit
1,5 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 lime, saften
2 msk rapsolja
ev. röd livsmedelsfärg för färg
salt
svartpeppar
- Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
- Bred ut marinaden över Bärta helbit och låt den helst marinera i minst 30 minuter, eller över natten. Överbliven marinad kan du servera till istället.
- Lägg marinerad Bärta på grillen och grilla så att den får ordentligt med färg på båda sidor.
- Skiva Bärta tandoori i skivor och servera tillsammans med en aloo gobi-sallad och gärna en hackad grönsallad.