Varje år firas Holi, färgernas fest. En hinduistisk högtid som numer firas av alla oavsett religion. Man äter enklare snacks som pakoras och dricker även bhang som är en dryck spetsad med marijuana. En annan populär drick till Holi är thandai. Det är en mjölkdrink med en blandning av nötter, frön och kryddor. Det kanske låter helt galet för många med allt från svartpeppar och fänkålsfrön i en dryck, men den är helt fantastiskt god. Den drick oftast kall men är minst lika god att värma på.
Gulkand eller rosenvatten
Thandai smaksätts med antingen rosenvatten som du hittar i indiska butiker eller Mellanösternbutiker. Man använder även gulkand som är som en marmelad gjord på rosenblad. Gulkand hittar du i indiska butiker.
Recept: Thandai – kryddig indisk dryck
4 glas
0,5 dl mandlar
0,25 dl cashewnötter
1 msk pistagenötter
1 msk vita vallmofrön
1 msk melonkärnor
1 msk fänkålsfrön
5 svartpepparkorn
10 gröna kardemummakapslar (ca 1 tsk kardemummakärnor)
en nypa saffran
1-2 msk gulkand eller rosenvatten
1 liter mjölk, t ex havre eller sojamjölk
1 dl strösocker
- Blötlägg nötter och från i några timmar, helst över natten, så blir de enklare att mixa.
- Mal kryddorna i en kryddkvarn eller mortla fint i en mortel.
- Mixa nötter, frön, kryddor, gulkand eller rosenvatten samt ca 1 dl av mjölken i en blender. Du ska få en fin puré.
- Hetta upp resterande mjölk tillsammans med sockret i en kastrull och rör ner blandningen. Låt koka upp.
- Häll över allt i en skål och låt svalna helt i kylskåpet. Sila drycken så att alla småbitar försvinner. Jag använde mig av en silpåse som man använder när man gör nötmjölk för att få bort så mycket som möjligt.
- Servera drycken kall. Vi tycker även den är god varm så testa gärna det också.