Vada är ännu en sådan där klassisk sydindisk rätt som många har sett. De ser ut som munkar, men är gjorda på linser som blötläggs och sedan mixas. Vada äts traditionellt till frukost tillsammans med sambar, men vi gillar även att servera dem som ett snack eller som en del av en större middag tillsammans med chutney.
Dahi vada
En populär sydindisk chaat som innehåller de friterade linsmunkarna vada som helt enkelt täcks med yoghurt, kryddor och chutney. Ska serveras på direkten så att inte vadan blir för mjuk av yoghurten. Recept här.
Recept: Vada – indiska friterade linsmunkar
4 portioner
2 dl urad dal
ca 1 dl vatten
0,5 lök, finhackad
1 grön chilifrukt, finhackad
1 liten näve curryblad, finhackade
0,5 msk finhackad ingefära
1⁄2 tsk salt
ca 1 liter neutral olja att fritera i
Servering
sambar, recept här
eller valfri chutney, t ex kokoschutney
1. Skölj linserna och blötlägg dem i minst 3 timmar.
2. Sila bort vattnet och häll sedan ner linserna i en blender. Mixa och tillsätt lite vatten i taget tills du har en tjock, slät, puré. Plasta in och låt stå i kylen i minst 1 timme så att smeten sätter sig.
3. Rör ner lök, grön chili, curryblad, ingefära och salt i smeten. Blanda väl.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna eller gryta. Sikta på 180 grader.
5. Ta en klick smet och forma till en boll. Enklast är att fukta händerna med vatten först. Gör ett hål med fingrarna i mitten så att du får en munk och droppa försiktigt ner den i den heta oljan. Fritera tills den är gyllene på båda sidor, det tar några minuter.
6. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på en kökshandduk eller hushållspapper.
7. Servera med sambar eller chutney (eller både och).