Pulao är ett sätt att variera ditt vanliga ris på. Det är helt enkelt ris som tillagas med kryddor och grönsaker. Det kan vara ett roligare ris mitt i vardagen eller något du bjuder på när du har gäster över eller stora festar.
Vad är pulao?
Pulao är ett indiskt ris med både kryddor, grönsaker och ibland ris. Man kan även koka det i buljong. Att laga riset på det här sättet kan man man se på flera ställen, från spansk paella, afghansk palaw och turkisk pilaf.
Du fräser först på kryddor innan du vänder ner grönsakerna. När de har fått lite färg tillsätter du ris och vatten och låter allt puttra på under lock tills det är klart.
Vad kan man ha i sin pulao?
Du kan använda i princip vilka grönsaker som helst, några populära är potatis, morot och gröna ärtor. Det ger fint med färg och olika texturer. Du kan även använda bara en grej, t ex ärtor, och då få en ärtpulao. Kryddor är också helt efter smak, men vi gillar en blandning av spiskummin, kardemumma, nejlika och stjärnanis som får fräsas på innan grönsakerna går ner.
Recept: Indisk pulao – ris med grönsaker
4 portioner
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lagerblad
4 gröna kardemummakärnor
4 kryddnejlikor
1 bit kanel
1 stjärnanis
1 lök, tunt skivad
1 grön chili, finhackad
1 potatis, tärnad
1 morot, finhackad
1 röd paprika, hackad
1 dl gröna ärtor
3 dl basmatiris
6 dl vatten
1 tsk salt
- Blötlägg helst först riset i 30 minuter.
- Hetta upp oljan i en gryta och fräs spiskummin, lagerblad, kardemumma, kryddnejlika, kanel och stjärnanis tills kryddorna har fått fint med färg.Rör ner lök och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.Häll ner potatis, morot, paprika, gröna ärtor, ris, vatten och salt.
- Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.
- Ta kastrullen från plattan och låt stå i ytterligare 5 minuter.