Chana dal är en av de indiska linsgrytor som många känner till, men som vi har insett inte alltid görs på rätt sätt. Och då pratar vi linsen. Vi har sett lite för många recept på nätet med allt från röda linser, gröna linser, ärter och belugalinser. Chana dal är en gryta som görs på just chana dal, halverade kikärter, som kryddas upp med chili, koriander, spiskummin och annat gott. Försök att få tag på chana dal, de finns i indiska butiker, Mellanösternbutiker och även välsorterade butiker från märken som Sevan.
Vad är en chana dal?
Chana dal är en indisk linsgryta som görs på just chana dal, halverade kikärtshalvor och smaksätts med lök, ingefära, kryddor och tomat. Det är en dal som är populär i norra Indien men äts över hela landet.
Vilka linser används?
Vi har som sagt sett många på internet kalla sin chana dal för just chana dal, oberoende av vilken lins de faktiskt använder. Det är extra…hm…intressant eftersom chana dal inte bara är namnet på den här rätten utan även namnet på själva linsen som används. Chana dal är halverad chana som är en lite mindre kikärta. Den brukar även vara lite mörkare i färgen och har en mild nötig smak. Chana dal kokar inte sönder som många andra linser utan har ett trevligt tuggmotstånd.
Som med alla dal så gör man en masala/tadka bestående av lök, ingefära, kryddor och tomat. Den vänds sedan ner i de färdiga linserna och poof… rätten är klar!
När du väl börjar göra linser på det här sättet inser du hur genialiskt det är. De kan steka ihop tadkan medans linserna kokar. Du får full kontroll på linserna och när de är klara, samtidigt som du inte kokar sönder kryddorna så att dalen tappar smak.
Recept: Indisk chana dal
4 portioner
3 dl chana dal, halverade kikärter
8 dl vatten
0,25 tsk gurkmeja
Tadka
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin (eller mald)
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk finhackad eller riven färsk ingefära
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk mald koriander
1 tsk salt
2 tomater, finhackad (eller 2 dl krossade tomater)
Servering
garam masala
roti/chapati
- Skölj chana dalen och blötlägg i 30-60 minuter.
- Häll ner chana dal, vatten och gurkmeja i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter tills chana dalen är mjuk.
- Hetta upp oljan och fräs spiskummin tills den får fint med färg. Använder du mald så väntar du med den.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar.
- Blanda ner gurkmeja, chilipulver, koriander och salt. Låt fräsa med i en minut.
- Rör ner tomaterna och låt puttra med tills de mörknar i färgen.
- Rör ner tomatröran i linserna och blanda väl. Låt puttra med i en minut.
- Häll upp i skålar och strö över garam masala.
- Servera med roti/chapati.