Dags för ännu en fantastisk dal! Och nu med tomat! Vi gick förbi grönsaksavdelningen och såg att de hade galet fina tomater i alla möjliga färger. Vi är båda riktigt stora tomatfans så självklart tänkte vi: Tomatdal! haha. Det är en jätteenkel dal där vi kört ner extra mycket tomat för en vacker färg och god smak. Vi har annars klassiska indiska smaksättningar som lök, ingefära, vitlök och kryddor. Servera med kokt ris eller ett gott bröd t ex roti/chapati eller naan. Självklart är den vegetarisk som alla andra dals!
Vad är en tomatdal?
Well, som namnet antyder så har vi maxat den här med tomater. Det bästa med dal är att om du har ett bra grundrecept, t ex den röda linsdalen, så kan du sedan lägga till och dra ifrån bäst du vill. På så sätt kan du variera din dal i oändlighet. Här la vi till extra mycket tomater och även om jag köpte fina gourmettomater så använde vi krossade eftersom det är smidigt… och ja, vi älskar att äta tomaterna bara som de är. Däremot var det väldigt trevligt att toppa dalen med färska tomater.
Vilka linser till en tomatdal?
Vi tänkte faktiskt använda röda linser eftersom de är väldigt lättillgängliga och de funkar jättebra till det här receptet… vi hade bara inga hemma. Så istället tog vi mungdal dvs. skalade, halverade mungbönor. De är den vanligaste linsen i Indien och är super till just dal. Med det sagt, båda linserna funkar jättebra, det enda är att mung dal kan behöva 2 dl mer vatten.
Vad är en tadka?
Vi kommer upprepa det här varje gång vi gör en dal…haha. Tadka är den kryddiga blandning av bland annat lök, ingefära, kryddor och ofta tomat som du steker på och sedan vänder ner i linserna. Det är här all smak är helt enkelt.
Recept: Indisk vegetarisk tomatdal
4 portioner
3 dl röda linser eller mung dal
8 dl vatten
¼ tsk gurkmeja
Tadka
1 msk neutral olja
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
4 dl krossade tomater
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 tsk mald garam masala
1 tsk salt
Till servering
roti/chapati eller naan
- Koka upp linser, vatten och gurkmeja i en kastrull. Låt koka i 15-20 minuter beroende på lins. Använder du mung dal kan du behöva tillsätta ca 2 dl mer vatten.
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs sedan lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar.
- Rör ner de krossade tomaterna och låt puttra med tills de mörknar i färgen.
- Rör ner kryddorna och låt fräsa med i 1-2 minuter.
- Vänd ner tadkan (tomatröran) i linserna. Blanda väl och smaka av med salt.
- Servera med roti/chapati eller naan.