Vi har redan ett grymt recept på indiska naanbröd här, men om du verkligen vill imponera på den gäster…gäst ostnaan! Det är bokstavligt talat smältande gott och gör sig gott till indiska dals, currys och palak paneer.
Vad är naan?
Naan måste vara det indiska bröd som flest känner till, inte minst från indiska restauranger. Och det är ett restaurangbröd även i Indien eftersom det bakas i en speciell ugn – tandoor. Naan är ett generiskt ord för ”bröd” och kommer från persiskan.
Hur bakar man naan?
Naan bakas som sagt traditionellt i en tandoor som är en typ av ugn. Det är som en rund cylinder som kan variera i storlek och som antingen eldas eller värms upp med el. Du kavlar ut degen och trycker fast den på väggen och sedan plockar de loss den med en pinne när den är färdiggräddad.
Baka hemma så är det svårt att återskapa en tandoor, men vi gillar faktiskt bäst att steka dem i en stekpanna. Det går att göra i ugn också, men vi föredrar verkligen stekpannan numer.
Vad är en ostnaan?
Ostnaan är helt enkelt ett naanbröd som du fyller med ost. Du kavlar liksom in det i degen och vi gillar även att ha ost på toppen. Ta den ost du gillar, vi använde av oss ett växtbaserat alternativ, nämligen GreenVies mozzarella.
Hur gör man ostnaan?
Du delar alltså degen i fyra delar och kavlar ut till en rundel. Lägg en liten hög med riven ost och koriander i mitten och nyp ihop till ett knyte.
Så här ser den ut! Försök att nypa ihop tätt, men det är inte supernoga. Osten kommer inte att förstöra brödet om den ”smälter ut”.
Vänd på knytet så att du får den släta ytan överst. Kavla ut till större rundlar.
Vi gillar även att strö över riven ost och koriander över själva rundeln och kavla in så att den fastnar ordentligt. Stek sedan i en torr stekpanna, eller lyxa till det med lite olja när du steker.
Recept: Indiska ostnaan
4 portioner
1 tsk torrjäst
2 tsk strösocker
4,5 dl vetemjöl
en nypa salt
0,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1,5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
Till servering
100 g riven ost, t ex mjölkfri
0, dl finhackar koriander
- Blanda ihop torrjäst, strösocker, vetemjöl och salt i en skål.
- Rör ner yoghurt, vatten och olja. Arbeta ihop till en deg. Är den för klibbig så tillsätt lite extra vetemjöl.
- Täck bunken med en kökshandduk och låt jästa på en varm plats i 40 minuter.
- Dela degen i fyra delar och kavla ut till rundlar.
- Lägg en liten hög ost i mitten av varje rundel och nyp ihop. Vänd upp och ner så att skarven hamnar nedåt.
- Kavla ut till större rundlar, men inte allt för tunna. De ska inte vara tunna som en roti/chapati.
- Strö över extra ost och koriander och kavla in.
- Hetta upp en stekpanna och eventuellt lite olja. Stek ostnaanbröden gyllene på båda sidor.
Låter supergott! Jag måste ändå ifrågasätta att sätta på ugnen i steg 4. Men det kanske är för mysfaktorn i att ha en varm ugn när man är i köket 😉
haha… fixar! Det är från tiden då vi trodde det blev bättre i ugn men vi gillar att steka de mer.