Palak paneer är en rätt som många har önskat recept på. Det är en spenaträtt som är vanlig på restaurang och som kan se sååå himla olika ut… på gott och ont. Här kommer våra tankar kring den vegetariska klassikern palak paneer.
Vad är palak paneer?
Palak betyder spenat och paneer är en indisk färskost (recept på egen hittar du här). Det är typisk snabbmat i indiska hushåll eftersom den går så himla snabbt att laga. Traditionellt har man använt en madhani vilket är ett träredskap med en ände som ser typ som en blomma, som man stöter sönder spenaten med. Tänk en mortel. Det här tar ganska lång tid, så idag använder många en staxmixer eller blender. Vi gillar att mixa spenaten till en slät puré, precis som Amans mamma gör, och blanda ner i en enkel tadka (lökmix). Allt får sedan sjuda i ca 10 minuter så att smakerna koncentreras och färgen bibehålls. Det ska bli en tjock sås, lite som en puré. Ibland får man nästan som en spenatsoppa på restauranger, men den ska vara så pass tjock att en bit paneer inte sjunker under ytan om du lägger ner den.
En grön palak paneer
Vi har (well, Aman har) ätit palak paneer på många restauranger och inte allt för sällan är det en brun sorglig historia, vilket är så himla tråkigt. Vi vill ju ha en sprakande grön palak! Tricket är att inte koka den för länge för då bryts klorofyllet ner och den får en brun färg.
En annan grej är att inte ha tomater med. Vissa har det, andra inte, men röd tomat kommer genast ge en brun färg.
Färsk eller fryst spenat?
Vi använder färsk spenat för det känns extra härligt och ger en färsk god smak. Fryst går också bra. Jag skulle säga samma mängd fryst spenat som du tinar och sedan har med vattnet från. När du sedan tillagar din spenat så kan du spä med extra vatten tills du får rätt konsistens.
Grädde i en palak paneer?
Grädde används inte i en paneer, inte heller kokosmjölk. Självklart får du göra som du gillar, men traditionellt görs det utan. De som vill lyxa till det kan däremot ringla över lite grädde vid servering.
Paneer eller tofu
Du kan som sagt testa att göra egen paneer med receptet här. Även tofu går bra men jag skulle testa en mjukare variant som är mer lik paneer i konsistensen. Inte mjuk som silkestofu, men bara en mjukare fast tofu. Det går jättebra att bara vända ner i den färdiga såsen, men vi gillar att steka de så att den får en fin yta och blir lätt frasig.
Kikärter
Om du inte känner för något av ovan kan du också vända ner 2 burkar kokta kikärter à 400 g. Då får du en palak chole!
Servera till palak paneer
Traditionellt så serveras det något typ av tunnbröd till, antingen naan eller roti/chapati. Med det sagt går det jättebra att servera vanligt kokt ris till.
Hing/asafoetida
Hing kallas ibland för Indiens ”fisksås”. Det smakar och luktar väldigt speciellt, du använder en galet liten mängd, men det ger den där ”indiska” touchen. När jag säger lite menar jag verkligen en nypa och inte mer. Du hittar ibland hing under asafoetida i kryddbutiker online eller indiska butiker.
Recept: Palak paneer – indisk gryta med spenat
4 portioner
500 g färsk spenat
2-3 dl vatten
1 grön chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk hackad ingefära
Tadka
½ dl neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
en nypa hing/asafoetida, kan uteslutas
½ tsk garam masala
1 tsk salt
400 g tärnad paneer eller fast tofu
Servering
kokt ris, naan eller roti/chapati
1. Häll ner spenat, chili, vitlök, ingefära och lite av vattnet i en blender och mixa till en slät puré. Häll ner till räckligt mycket vatten för att kunna mixa allt till en puré, den ska bli ganska tjock. Mängden vatten varierar beroende på spenaten och hur kraftfull din blender är så prova dig fram. Psst… det går även bra med en stavmixer.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
3. Rör ner lök och låt fräsa med tills den mjuknar. Krydda med gurkmeja, chilipulver, hing/asafoetida och garam masala. Låt fräsa på i en minut.
4. Häll ner spenatpurén och blanda väl. Låt puttra på i ca 10 minuter. Det ska bli en tjock sås. Känns den för lös är det bara att låta den puttra på ett tag till. Smaka av med salt.
5. Stek paneer eller tofu gyllene. Vänd ner i såsen.
6. Servera med ris, naan eller roti/chapati.
[…] Paneer eller panir är en indisk färskost som är väldigt populär i vegetarisk matlagning. Den har en bild smak och går att använda på en rad olika sätt. Den är t ex sjukt god att använda i shahi paneer och palak paneer. […]