Jag skulle ta fram ett recept med tempeh gjord på lupinbönor från Lupinta och fick direkt idén till en vindalooburgare. En het ”pulled” vegoburgare med en fräsch sallad på toppen. Det här blev resultatet och en typisk rätt som är indian enough. 😉
Vad är en Vindaloo?
Det är en kötträtt med rötterna i det portugisiska köket. Portugiserna koloniserade stora delar av Indien under 450 år och ville helt enkelt ha något i likhet med deras carne de vinha d’alhos (kött med vin och vitlök). Resultatet blev en hetare variant med vitlök, chili och vinäger istället för vinet. Den gjordes och görs traditionellt på fläskkött, men eftersom många Indier mer äter kyckling och lamm så är det också vanligt. Vår klassiska vindaloo hittar du här.
Vindalooburgare
Själva burgaren görs som en enklare vindaloo med samma hetta och syra från vinäger. Du kan använda dig av strimlad tempeh som här, eller tofu, sojabitar eller vad du nu gillar.
Raita slaw
Tänk dig en coleslaw men istället för en majonnäsbas används här en indisk raita som får lite sötma från färsk mango. En superfräsch sallad, inte bara till burgare, men allt grillat under sommaren. Recept på klassisk gurkraita hittar du här.
Topping
Förutom raita slaw toppas den här burgaren även med färsk koriander, granatäppelkärnor och sev. Sev är ett krispigt kikärtssnack som är vanligt på street food-rätter i Indien och du hittar det i indiska butiker. Det går även bra att hoppa över.
Recept: Indisk vindalooburgare
4 portioner
Pulled vindaloo
300 g vegobitar, t ex tempeh, Oumph!, andra sojabitar, tofu…
0,5 dl rapsolja
1 rödlökar, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, hackade
1 msk riven färsk ingefära
1 msk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kryddnejlika
0,25 tsk svartpeppar
0,25 tsk mald kanel
0,25 tsk mald kardemumma
2 msk vitvinsvinäger
4 dl krossade tomater
salt
- Skiva vegobitar fint. Stek gyllene i oljan.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Blanda ner kryddorna och låt fräsa med i en minut. Vänd sedan ner vinäger och tomat.
- Blanda väl och lägg på ett lock. Låt puttra på i 10-15 minuter. Smaka av med salt.
Raita slaw
250 g vitkål
1 gul lök, tunt skivad
1 mango, strimlad
0,5 dl koriander
0,25 tsk gurkmeja
0,5 tsk senapsfrön
1,5 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
salt
- Strimla vitkålen fint.
- Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering.
Servering
bröd
färsk koriander
sev (kikärtssnacks), kan uteslutas
granatäppelkärnor
Fyll burgarna med pulled vegobitar, raita slaw, färsk koriander, eventuellt sev samt granatäppelkärnor.