Många har frågat efter ett recept på Vindaloo, en riktig klassiker inte minst på indiska restauranger. Det är en het curry inspirerad av den portugisiska rätten carne de vinha d’alhos (kött med vin och vitlök). På tal om hetta så är Vindaloo känt som en av de hetaste indiska rätterna.
Vad är en Vindaloo?
Det är som sagt en kötträtt med rötterna i det portugisiska köket. Portugiserna koloniserade stora delar av Indien under 450 år och ville helt enkelt ha något i likhet med deras carne de vinha d’alhos (kött med vin och vitlök). Resultatet blev en hetare variant med vitlök, chili och vinäger istället för vinet. Den gjordes och görs traditionellt på fläskkött, men eftersom många Indier mer äter kyckling och lamm så är det också vanligt. Den här görs på sojabitar, på bilden Oumph!, och blir minst lika bra.
Hur stark är en Vindaloo?
Vindaloo är känd för att vara ruskigt het. Hettan kommer från vitlök och chili och det är chilin som ger den absolut största kicken. Här är det helt avgörande vilken chili du använder. Vi tog de större torkade röda chilina på bilden och körde på 10 totalt till slut. Nu äter vi generellt ganska stark mat, en tyckte att det kunde bränna till lite till egentligen. Små röda torkade chilis är generellt starkare, men chilipulver går också bra.
Hur gör man en Vindaloo?
Som med många recept finns det flera varianter. I grunden marinerar du ”köttet” i en het marinad och sedan steker det gyllene. Efter det häller du på vatten och låter allt koka ihop. Vi la även till krossade tomater för extra fyllighet.
Recept: Vegetarisk indisk vindaloo
4 portioner
Chilipasta
5-10 torkade röda chili (beroende på styrka) eller ca 1 msk chilipulver
0,5 dl varmt vatten
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kryddnejlika
0,25 tsk svartpeppar
0,25 tsk mald kanel
0,25 tsk mald kardemumma
6 vitlöksklyftor, hackade
1 msk riven färsk ingefära
2 msk vitvinsvinäger
400 g vegobitar, t ex Oumph! eller Vegme
Gryta
0,5 dl rapsolja
2 gula lökar, finhackade
2 dl krossade tomater
4 dl vatten
1 tsk råsocker
1 tsk salt
svartpeppar
Servering
kokt ris
- Blötlägg chilifrukterna i det varma vattnet 15 minuter.
- Häll ner alla ingredienser till pastan i en kryddkvarn eller blender. Mixa till en slät puré.
- Blanda chilipastan med vegobitarna och låt marinera i minst 30 minuter.
- Hetta upp oljan i en gryta. Stek vegobitarna så att de får fint med färg.Rör ner löken och låt fräsa med tills den mjuknar och får lätt med färg.
- Häll på krossade tomater och låt puttra med tills tomaten mörknar något i färgen.
- Häll nu på vatten, råsocker, salt och peppar. Koka upp och låt puttra på under lock i ca 15 minuter.
- Servera din vindaloo med kokt ris.