Här kommer en supergrön fräsch myntachutney. Och den är verkligen ”fräsch”, även om det uttrycket är lite uttjatat. Inte minst till friterade rätter som pakora och samosas.
Myntachutney är i princip som en grön chutney, fast du använder enbart färsk mynta. Och på tal om mynta… du behöver mycket. Vårt tips är att gå till en indisk, asiatisk eller Mellanösternbutik och köpa några buntar färsk mynta. Den smakar så mycket där än i de vanligare matbutikerna. Och de är billigare. Använder du den lite mer smakrikare myntan så brukar den också vara kraftigare, så plocka då av bladen och släng stjälkarna eftersom de kan vara bittra. Använder du den lite tunnare från vanliga butiker så kan du använda allt, de är inte lika bittra.
Recept: Indisk myntachutney
ca 1,5 dl
4 dl färsk mynta (bladen)
1 msk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
1 lime, saften
ca 1 dl vatten
½ tsk salt
- Mixa samtliga ingredienser till en slät sås i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
- Börja med en mindre mängd vatten och häll ner mer tills du får en lagom tjock konsistens på din chutney.