Butter chicken är en av de mest kända indiska curryrätterna och här kommer en fantastisk vegetarisk variant. Istället för kyckling används här vegobitar som först marineras och steks och sedan får bada i en smakrik masalasås.
Det här är en rätt som aaaalla älskar. Det finns galet mycket ”naturligt” vegetarisk mat i det indiska köket, men här är en veganisering som jag aldrig tröttnar på. Den är kryddig men inte stark (om du inte vill det såklart) och imponerar på alla om du bjuder de på middag. Jag gillar att ställa fram skålar med tunt skivad rödlök, lite yoghurt, en hackad sallad, ris och roti/chapati.
Butter chicken
Murgh är kyckling på hindi och makhani är smör. Det är en ”curry” som lär ha till kommit i Delhi på 50-talet. Kundan Lal Jaggi tog överbliven tandoorikyckling och blandade ner i en fyllig masalasås och en ny rätt var född! Och det är en härlig sås, gjord fyllig med smör och grädde. Istället för grädde kan du även mixa ner cashewnötter för en fylligare smak och konsistens.
Vegansk butter chicken
Den här rätten är faktiskt riktigt enkel att göra vegansk. Bara byt ut yoghurt och grädde mot växtbaserade alternativ. Detsamma med smöret, eller om du hellre föredrar en neutral olja.
Istället för kyckling
Istället för kyckling i din butter chicken så kan du använda dig av vegobitar, t ex Oumph, Hälsans kök, Vegme eller annat. Det går även bra med tofu och Bärta. Om du inte känner för det kan du bara förbereda såsen och sedan vända ner två burkar kokta kikärter.
Recept: Vegetarisk butter chicken (Murgh makhani)
4 portioner
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
0,5 tsk salt
500 g vegobitar, t ex sojabitar eller paneer/tofu
Sås
50 g smör, t ex mjölkfritt
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald garam masala
1 tsk chilipulver
4 dl krossade tomater
2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,5 tsk salt
Servering
roti/chapati, recept här
kokt ris, recept här
- Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
- Vänd ner vegobitarna och blanda väl. Använder du tofu så låt den gärna marinera i minst 30 minuter, helst över natten. Använder du sojabitar kan du gå vidare till nästa steg på direkten.
- Stek vegobitarna gyllene i generöst med olja.
- Hetta upp smöret i en kastrull. Fräs den gula löken tills den mjuknar.
- Rör ner vitlök och ingefära och låt fräsa med tills även vitlöken har mjuknat.
- Rör ner kryddorna och låt fräsa med i en minut. Mixa tomaterna till en puré i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Rör ner tillsammans med grädden. Koka upp och låt puttra på i 15 minuter. Såsen ska mörkna något i färg.
- Vänd ner vegobitarna och smaka av med salt.
- Servera med roti/chapati eller kokt ris.
[…] med marinerad kyckling som får bada i en härlig sås. Vi har en helt vegetarisk variant här som du bara måste testa. Här tog jag inspiration från marinad och sås och gjorde som en […]
Jag testade det här receptet idag, blev toppen gott! Vad kul med en ny blogg jag har lagat dina recept sen bakemyday bloggen.
iiih…vad kul att höra! Och hjälp va, vilken resa du har fått vara med på…haha. 🙂
Har lagat butter chicken några gånger nu, såååå gott 😁
Yeeey! Så himla kul att höra! 😀