Korma innehåller oftast kött men här kommer en vegetarisk korma med blomkål, potatis och morötter. En mild currysås som gör sig jättebra tillsammans med kokt ris eller roti/chapati.
Korma är en av de såser du hittar i butikshyllan bland indisk mat och det är en rätt som många svenskar älskar, förmodligen för sin milda smak och gräddiga konsistens. Med det sagt kan du gärna tillsätta mer chili, både chilipulver och grön chili om du gillar hetta.

Om korma
Korma betyder att bräsera eller sjuda och har sina tidigaste rötter i Mogulriket. Den görs traditionellt med kött, men det finns en vegetarisk grönsakskorma som heter navratan korma. Navratan syftar på att den ska innehålla nio olika grönsaker. Jag ser det här som en jättebra resträtt där du tar det du har hemma i kylskåpet. Men jag nöjer mig med fyra olika grönsaker här.
Vilka grönsaker kan man använda?
I princip vad som helst. Potatis, morot, pumpa, blomkål och broccoli funkar jättebra. Grönsaker som kokar på kortare tid kan du tillaga separat t ex gröna bönor, ärtor och majs.
Paneer?
En del använder paneer i sin korma, det går superbra att ersätta med fast tofu också. Ett perfekt sätt att tillsätta protein till din korma. Jag gör min egen veganska paneer, receptet hittar du här.

Recept: Vegetarisk indisk korma
4 portioner
Grönsaker
300 g potatis, i bitar
300 blomkålsbuketter
300 g morötter, tärnade
2 dl gröna ärtor
Masala
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tomater, hackade (eller 2 dl krossade tomater)
1 dl cashewnötter, blötlagda i 6 timmar
1 msk finhackad ingefära
0,5 dl vatten
2 msk neutral olja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 tsk kashmirichilipulver, milt chilipulver eller paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kardemumma
1 dl vatten
1 dl grädde, t ex havre-, soja- eller kokosgrädde
1 tsk salt
Servering
kokt ris, recept här
roti/chapati, recept här
Grönsaker
- Koka grönsakerna i 10-15 minuter eller tills alla är mjuka. Häll bort vattnet.
Masala
- Häll ner lök, vitlök, tomat, cashewnötter, ingefära och vatten i en blender och mixa till en slät puré.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs purén i några minuter på inte alltför hög värme.
- Rör ner spiskummin, koriander, garam masala, vatten och grädde. Smaka av med salt och blanda väl.
- Rör ner grönsakerna och låt puttra med i några minuter.
- Servera med ris eller roti/chapati.
Några tips på andra grönsaker att använda sig av i denna rätt? Bra för rester har ni skrivit men lite nyfiken på vilka grönsaker som skulle användas i Indien.
Bra fråga! Har uppdaterat inlägget nu.
I princip vad som helst. Potatis, morot, pumpa, blomkål och broccoli funkar jättebra. Grönsaker som kokar på kortare tid kan du tillaga separat t ex gröna bönor, ärtor och majs.
Jag har också ätit navratan korma i Indien som innehållit frukt också, bananbitar och kanske var det ananas. Vår favorit som alltid smakar väldigt gott, och olika beroende på vilka ”rester” de använt!