Garam masala är nog den mest kända indiska kryddblandningen. Och den är det av en anledning, garam masala används i allt från grytor, curry, dal och såser.
Garam betyder varm och het och masala betyder kryddblandning eller kryddor. Alla gör sin garam masala på sitt sätt, men det är i grunden en mix av varma kryddor som kanel, kardemumma, spiskummin och kryddnejlika… ja, och en rad till såklart. Garam masala rörs oftast ner sist i maten för att binda ihop alla smaker. Det går att köpa färdig garam masala i butik, men testa att göra en egen själv, du kommer att märka skillnad direkt.
Färdig garam masala
Du kan köpa färdig garam masala-kryddblandning i vanliga matbutiker. Du hittar den i kryddhyllan från de stora kryddmärkena, eller så går du till en indisk butik och kollar eller söker på nätet. Om du inte mal hela kryddor själv tycker jag att färdig garam masala faktiskt är riktigt god och en superbra genväg.
Kryddkvarn
Om du ska mala dina egna kryddor så behöver du en kryddkvarn. De brukar även säljas som ”kaffekvarnar” eftersom de används till både och. Jag klarar mig inte utan min och mal i princip alla mina kryddor själv. Det blir en intensivare, djupare smak som är smått beroendeframkallande.
Recept: Garam masala
0,75 dl
4 gröna kardemummakapslar eller 1 svart
4 kryddnejlikor
1 kanelstång
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 msk korianderfrön
½ msk hel spiskummin
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk torkade rosenblad, kan uteslutas
1 tsk svartpeppar
- Rosta kardemumma, kryddnejlikor, kanelstång och stjärnanis tills det börjar dofta härligt.
- Blanda ner lagerblad, koriander, spiskummin och fänkålsfrön. Låt rosta tills de får fint med färg.
- Häll över i en skål och låt svalna helt.
- Mixa de rostade kryddorna, rosenblad och svartpeppar till ett fint pulver i en kryddkvarn/kaffekvarn.