Kheer eller payasam som den också kallas påminner om risgrynsgröt men smaksätts med kardemumma och toppas med nötter och russin. Kheer äts i hela Indien och kan se lite olika ut beroende på var du befinner dig.
Kheer eller payasam är en av våra absoluta favoritdesserter. Det är ibland svårt att greppa hur något så enkelt kan vara så gott, speciellt efter en indisk middag. Ibland är det liksom precis vad man behöver. Jag gillar den ganska tjock i konsistensen medan andra gillar den riktigt rinnig, det är helt upp till dig. Kheer brukar oftast serveras som den är, både varm och kall.
Mjölk och grädde?
Jag gillar att använda mig av soja- eller havremjölk samt kokosgrädde i min kheer. Kokosgrädde ger inte en tydlig kokossmak alls men den ger en härlig fyllighet tack vare sin höga fetthalt.
Ris?
Jag brukar göra kheer på vanligt basmatiris, men det går bra med grötris om det är vad du har hemma. Många använder ”krossat basmatiris” i Indien. Det är helt enkelt det bortsorterade brutna riset som inte är lika ”fint” som de hela kornen och därför billigare.
Lyxa till det
Du kan även lyxa till det genom att göra en kheer crème brûlée som på bilden ovan! En tjockare rispudding som kryddas med äkta vaniljstång och sedan toppas med bränt socker och sylt. Så himla dekadent, härligt och ja… indiskt med en twist. Receptet hittar du här.
Recept: Kheer – indisk rispudding
4 portioner
¾ dl basmatiris
8 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre-, soja- eller kokosgrädde
1 dl strösocker
¼ tsk kardemummakärnor, mortlade (eller mald kardemumma)
Servering
1 msk hackad mandel
1 msk hackade pistagenötter
1 msk hackade russin
- Skölj riset och blötlägg i 30 minuter.
- Koka upp mjölk och grädde och rör sedan ner riset. Låt sjuda på ganska svag värme i 30-40 minuter eller tills du har fått en tjockare gröt. Rör om då och då.
- Rör ner socker och kardemumma och låt puttra på i ytterligare 5-10 minuter tills det tjocknar ytterligare. Vänd ner nötter och russin.
- Fördela puddingen i skålar och servera.
[…] Det finns även olika sorter basmatiris, men jag skulle köpa det dyraste, för det är ofta bra. Här i Sverige har vi ju råd med det, medan man i Indien kanske köper ett dyrare till finare middagar, ett billigare till vardags och sen finns det krossat basmatiris som är den billigaste varianten och som bland annat traditionellt används till kheer. […]
[…] får inte missa klassikern kheer eller payasam som är den indiska rispudding som är grunden till den här desserten. Krämig och […]