Det här är en rätt som du ganska ofta hittar på indiska restauranger och som många älskar… men som är mer kinesisk än indisk. Det finns bland annat manchurianbollar gjorda med kött och den här varianten med blomkål. Det är i grunden friterad blomkål i en kinesisk masalasås. Supergod tillsammans med kokt ris.
Vad är gobi manchurian?
Gobi betyder blomkål och manchurian syftar på en rad olika indisk rätter med kinesiska influenser. Manchuriet (manchuran) är en region i Kina, men rätten här kom till av de kineser som bodde i Kolkata (Calcutta) under tiden som Indien var under britternas styre.
Rätten kan göras både som en ”torrare” variant som den här, med mindre sås. Eller så dubblar du såsreceptet och får en såsigare variant, det är helt upp till dig.
Det finns många sätt att göra den här rätten på, men det ska vara en trevlig mix av salt, sött och friterat.
Hur gör man gobi manchurian?
Grunden är friterad blomkål. Du köper helt enkelt ett blomkålshuvud och skär i mindre buketter. Du kan även köpa fryst blomkål om du känner för det.
Blomkålen doppas i en enkel frityrsmet (vetemjöl, majsstärkelse och vatten) för att sedan friterad gyllene i olja.
Men såsen då?
Såsen är en smakrik sak med lök, ingefära, chili, vitlök, soja och här ketchup för sötma. Du kan även smaka upp den med sesamolja vilket vi tycker är trevligt.
Vänd ner den friterade blomkålen i såsen och servera på direkten.
Gobi manchurian – indisk/kinesisk blomkål
4 portioner
1 dl vetemjöl
0,5 dl majsstärkelse
0,5 tsk salt
1 ½ dl vatten
500 g blomkål, i buketter
ca 1 liter neutral olja att fritera i
Masalasås
1 msk neutral olja
1 msk sesamolja
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
3 salladslökar, finhackade
0,5 dl ljus sojasås
2 msk ketchup
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk strösocker
1 dl vatten
0,5 tsk salt
- Blanda ihop vetemjöl, majsstärkelse och salt i en skål.Vispa ner lite vatten i taget tills du har en slät smet utan klumpar. Den ska vara ganska lös.
- Hetta upp oljan i en djup stekpanna eller gryta. Sikta på 180 grader.
- Doppa blomkålsbuketterna i smeten och droppa sedan försiktigt ner dem i den heta oljan. Fritera i ca 5 minuter tills de har fått fint med färg.
Masalasås
1. Hetta upp neutral olja och sesamolja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili tills löken mjuknar och börjar få färg.
2. Rör ner salladslöken och låt fräsa med i några minuter.
3. Häll på sojasås, ketchup, vinäger, strösocker, vatten och salt. Låt puttra på i en minut.
4. Vänd ner den friterade blomkålen och blanda väl. Servera.