När Aman får frågan vilken som är hans favoriträtt så svarar han alltid kadhi pakora. Varje gång det är regnigt och mörkt och jag frågar vad han vill ha till middag… så är det kadhi pakora. Det här är indisk comfort food som verkligen gör en på bättre humör. Såsen i sig är väldigt mild, men värmande. Aman gillar iof. att toppa den med stekta röda chilis, men det kan man alltid hoppa över. Precis vid servering vänder man ner krispiga lökpakoras och sedan serverar med ris.
Såsen
Såsen görs på yoghurt och reds med kikärtsmjöl. Man har även ner lök, ingefära och kryddor, men det är en väldigt enkel sås att göra. Det är definitivt en sås som flirtar med svenska smaklökar.
Pakora
Pakoras serveras oftast som ett snack med en chutney. Aman älskar det speciellt när det är regnigt ute. Här vänds den ner i såsen vilket får många kanske låter knasigt eftersom de då förlorar lite av sin krispighet. Men testa, de kommer fortfarande vara lite krispiga och hela rätten förvandlas till något nytt. Så magiskt!
Recept: Punjabi kadhi pakora – mild curry med lökpakora
4 portioner
Kadhi
2 ½ dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
3 ½ dl vatten
¾ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver, kan uteslutas
1 tsk salt
¾ dl kikärtsmjöl
Tadka
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
½ tsk bruna senapsfrön
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk ingefära, finhackad
2 torkade röda chilifrukter
½ tsk garam masala
Lökpakora
3 lökar, ca 300 g, tunt skivade
1 grön chili, finhackad
3 dl kikärtsmjöl
½ tsk fänkålsfrön
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 tsk salt
ca 2 dl vatten
ca 1 liter neutral olja att fritera i
Servering
kokt ris
Kadhi
- Vispa ihop yoghurt och vatten i en skål.
- Vispa ner gurkmeja, eventuellt chilipulver, salt och kikärtsmjöl. Ställ åt sidan så länge.
Tadka
- Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs spiskummin och senapsfrön tills de börjar ”poppa”.
- Vänd ner lök, vitlök, ingefära och torkad chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar och börjar få lite färg. Krydda med garam masala.
- Vispa ner yoghurtblandningen och koka upp under omrörning. Låt sjuda tills du har en tjock sås.
Lökpakora
- Blanda allt utom vattnet i en skål.
- Häll ner lite vatten i taget och blanda runt. Det ska bli en hyfsat tjock smet. Är den för tjock tycker vi att man får lite för kompakta pakoras och är smeten för lös så håller de inte ihop.
- Hetta upp oljan i en stekpanna eller kastrull. Sikta på 180 grader. Testa eventuellt att klicka ut en pakora och fritera. Tycker du att smeten har rätt konsistens är det bara att klicka ner resten och fritera dina pakoras gyllene på båda sidor. Är smeten för fast tillsätter du mer vatten och är den för lös tillsätter du mer kikärtsmjöl.
- Ta upp med en hålslev och låt rinna av på en kökshandduk eller hushållspapper.
Servering
Vänd ner pakoran i såsen och servera med ris. Du kan även servera pakoran vid sidan om.