Vi älskar aubergine, inte minst olika aubergineröror. Det är den här sidan ett bevis på, vi har redan tre andra recept…haha. Det här är en auberginecurry från Andra Pradesh med smak av både kokos, curryblad och kryddor. Den kan ätas som en snack eller varmrätt med bara indiska tunnbröd som roti/chapati eller serveras som en sidorätt.
Vad är en auberginecurry?
Curry är ett lite flytande uttryck men syftar på alla lite såsiga rätter. Den här curryn är inspirerad av auberginerätterna i Andhra Pradesh och innehåller här kokosmjölk istället för färsk kokos. Den är inte stark men väldigt smakrik och kan ätas som egen rätt eller sidorätt.
Annat gott med aubergine
Aubergine är en populär råvara i Indien. Den används båda i olika röror, grytor eller steks krispig. Vi har flera auberginerecept på vår sida, det är bara att söka. Recept på baingan aachari (bilden) hittar du här.
Curryblad och tamarind
Den här innehåller två vanliga ingredienser i indisk matlagning, nämligen curryblad och tamarindchutney. Curryblad har en kryddig, citrussmak som är helt otroligt. De går att hitta färska ibland i indiska butiker, men enklast är att leta i frysdisken. Tamarindpasta finns i indiska butiker och asiatiska butiker (även vanliga matbutiker ibland) och smakar som en syrlig ananas.
Recept: Indisk auberginecurry med kokos
4 portioner
500 g auberginer (2 st)
2-3 msk rapsolja att steka i
1 msk rapsolja
1 tsk bruna senapsfrön
1 liten näve curryblad, kan uteslutas
1 lök, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl kokosmjölk
1 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
0,25 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kanel
0,5 dl yoghurt
1 msk tamarindpasta
2 dl vatten
salt
Servering
roti/chapati eller ris
- Strimla auberginen i ganska tjocka strimlor.
- Hetta upp olja i en stekpanna och fräs auberginen i omgångar tills den fått fint med färg. Lägg över på en tallrik.
- Hetta upp oljan och fräs senapsfröna tills de börjar ”poppa”. Rör då ner currybladen och låt fräsa med i 30 sekunder.
- Rör ner lök och vitlök och låt fräsa med tills löken mjuknar något.
- Rör ner kokosmjölk och torkade kryddor. Låt puttra på i 2 minuter. Salta.
- Blanda ner yoghurt, tamarindpasta och vatten. Låt allt puttra under lock i ca 15 minuter. Rör om då och då.
- Servera med roti/chapati eller ris.
Jag förstår inte receptet, om andra hälften av auberginen också ska läggas åt sidan? Eller ska allt tillsammans i en annan gryta?
Mm, var lite otydligt. Menade bara att man skulle steka den i omgångar. Ändrat nu. 🙂