Kerala i södra Indien är känt för mycket, inte minst kryddor. Det var här man bytte och sålde kryddor till Europa. De har också en stor kärlek för kokos, både kokosolja, kokosmjölk, färsk och torkad kokos. Maten är kryddig och god och här finns både vegetariska rätter men även deras kända fiskgrytor. Här har vi tagit fram en vegetarisk variant på en Kerala fiskgryta.
Ibland ser man fiskgrytor som är intensivt röda i färgen. Ofta använder man då lite röd livsmedelsfärg. Ja, den tillsätts ibland i själva chilipulvret och går att köpa färdigt. Vi hoppade det här vilket ger såsen en mer orange färg.
Kerala fiskcurry?
Kerala hittar du längs ner på Indiens tipp. Kerala ligger på västkusten och är dels känt för sina fiskrätter men också sin kärlek för kokos. Här använder man både kokosolja, kokosmjölk, färsk och torkad kokos. Fiskcurrys finns det hur många som helst, från vackert gula till intensivt röda.
Istället för fisk
Det kan ta två burkar kronärtskockshjärtan och hacka grovt. Då får du en trevlig konsistens. Vi gillar dock mer friterad tofu som har en lite tuggigare konsistens. Yipin har en, annars går det bra med fast tofu som du bara tärnar och steker.
Bockhornsklöverfrön
Bockhornsklöver används inte bara i Indien utan är även vanligt i t ex det persiska köket. I Indien använder man både den färska växten färsk, de torkade bladen och fröna. Fröna finns att köpa både hela och malda och är vanliga i olika kryddblandningar. Svenskar känner igen smaken från den gula curryn (brittisk påhitt) som du hittar i butiken.
Recept: Vegetarisk ”fiskcurry” från Kerala
4 portioner
400 g färdigfriterad tofu (Yipin) eller fast tofu i tärningar
2 lök, finhackad
1 tomat, hackad
1 msk finhackad ingefära
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 gröna chili, finhackade
2 msk kokosolja
0,5 tsk bruna senapsfrön
0,25 tsk bockhornsklöverfrön
1 liten näve curryblad
1 msk kashmirichilipulver eller hett paprikapulver
1 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
1,5 dl kokosmjölk
3 dl vatten
1 msk tamarindpasta
salt
Servering
kokt basmatiris
limeklyftor
färsk koriander
- Stek tofun i lite olja så att den får fint med färg. Lägg över på en tallrik så länge.
- Mixa lök, tomat, ingefära, vitlök och chili till en puré i en blender. Du kan även använda en stavmixer.
- Hetta upp kokosoljan i en gryta. Fräs senapsfrön och bockhornsklöverfrön tills senapsfröna börjar ”poppa”.
- Rör ner currybladen och låt fräsa med i 30 sekunder. Häll sedan ner den mixade purén och låt fräsa med i 3-4 minuter. Den ska mörkna i färgen.
- Rör ner chilipulver, koriander, gurkmeja, kokosmjölk och vatten. Vänd ner tofun och koka upp. Låt sjuda i 5 minuter.
- Servera med kokt ris, limeklyftor och koriander.