Många har frågat om just peshwari naan så här kommer ett recept till er! Peshwari naan är ett bröd som är ganska vanligt på indiska restauranger i Sverige men som du sällan ser i Indien. Det sägs ha sitt ursprung i den pakistanska staden Peshawar och är ett naanbröd som fylls med torkad frukt, nötter och kokos. I västvärlden är det dessutom oftast sötat med allt från socker till sirap.
Det verkar lite oklart om det verkligen finns i Pakista eller om det är ett västerländskt påhitt. Om du vet mer kan du väl kommentera här?
Det här är peshwari naan
Det sägs ha sitt urpsrung i den pakistanska staden Peshawar. Vi har inte lyckats hitta så mycket historia om det, så vi kan inte säga allt för mycket. Det är ett bröd som ofta finns på indiska restauranger i västvärlden.
Det är inte ett vanligt bröd i Indien och Aman som kommer från Amritsar, nära gränsen till Pakistan, har ätit det en gång på ett bröllop, annars har han inte hört tals om det.
Så här görs peshwari naan
Det är ett naanbröd som fylls med torkad frukt, kokos och nötter. Vanligt är russin, pistagenötter, mandel och kokosflingor.
I västvärlden så blir allt dessutom sötare och många lägger till strösocker. Vi har även sett restaurangrecept med allt från konserverad mango och sirap för en ännu sötare smak.
Fyllningen
Man kan göra på lite olika sätt med fyllningen. Vi testade två alternativ. Ett där vi bara finhackade frukt och nötter fint och ett där vi mixade allt fint. Det blev bra båda två, men vi gillade faktiskt det hackade bättre.
Steka peshwari naan
Naan görs egentligen i en tandoor vilket är en speciell ugn. Vi gillar att steka naan i en torr stekpanna och tycker det blir bättre än i ugnen, men det är helt upp till dig.
Recept: Peshwari naan
4 st
1 tsk torrjäst
2 tsk strösocker
4,5 dl vetemjöl
en nypa salt
0,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1,5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
Fyllning
2 msk finhackade russin
2 msk finhackade mandlar
2 msk finhackade pistagenötter
2 msk kokosflingor
ev. 1 msk strösocker
2 msk olja eller smält smör, t ex mjölkfritt
Till servering
0,5 dl olja eller smält smör, t ex mjölkfritt
kokosflingor
- Blanda ihop torrjäst, strösocker, vetemjöl och salt i en skål.
- Rör ner yoghurt, vatten och olja. Arbeta ihop till en deg. Är den för klibbig så tillsätt lite extra vetemjöl.
- Täck bunken med en kökshandduk och låt jästa på en varm plats i 40 minuter.
- Blanda ihop russin, nötter, kokos och olja eller smör i en skål. Du kan som sagt även mixa det fint i en matberedare.
- Dela degen i fyra delar och platta ut något. Lägg 1-2 msk fyllning i mitten av varje degrundel och nyp ihop. Kavla ut tunt.
- Stek dina naan i en torr stekpanna så att de får fint med färg på båda sidor.
- Smält smöret och pensla bröden med det. Strö över kokosflingor och servera.