När Aman lagar middag så brukar det ofta bli chana dal… och den är fantastisk! Det är en linsgryta med chana dal, en mindre kikärter som är halverad. Det här är dalen som Amans mamma lärde honom och som han nu har lärt mig. Den är enkel, smakrik och vi äter den oftast med roti eller chapati.
Aman gillar en ganska het dal men det kan du justera själv. Han vägrar använda krossade tomater utan hackar istället färska tomater ganska grovt. Det är härligt med lite större bitar.

Amans dal
Aman är en mästare på chana dal. Han gillar ganska mycket gurkmeja, spiskummin och chili i sin. När han är sugen på det så rör han ner torkat mangopulver (amchur). Han använder även en presskokare som skyndar på kokande rejält, inte minst med chana dal som annars kan ta lite tid.

Vad är chana dal?
Chana dal är en mindre typ av kikärta som är halverade. Du kan blötlägga de innan du kokar dem, men det behövs inte. De tar bara lite längre tid att koka om du inte gör det. Vi gillar en ganska tjock chana dal men linserna ska inte koka sönder helt. Man vill fortfarande ha lite tuggmostånd kvar, inte en gröt.
Chana dal hittar du i indiska butiker, Mellanösternbutiker och välsorterade matbutiker.

Tryckkokare
Vi använder inte tryckkokare så mycket här i Sverige men i Indien har alla hushåll det. Den snabbar på kokningen av linser och bönor. En chana dal tar kanske 20 minuter med en presskokare istället för en timme. Du hittar tryckkokare i köksredskapsbutiker men vår hittade vi i en indisk butik.

Hur vet man när det är klart?
Linserna ska bli mjuka men inte mosiga. Blir den för tjock, som på bilden, är det bara att röra ner lite vatten tills du har rätt konsistens.

Recept: Amans chana dal
4 portioner
3 dl chana dal, halverade kikärter
8 dl vatten
1 tsk gurkmeja
Tadka
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin (eller mald)
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad eller riven färsk ingefära
2 gröna chili, finhackade (kan uteslutas)
1 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk mangopulver, amchur (kan uteslutas)
1 tsk salt
2 tomater hackade
Servering
roti/chapati
- Skölj chana dalen och blötlägg i 30-60 minuter.
- Häll ner chana dal, vatten och gurkmeja i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter tills chana dalen är mjuk. Använder du en tryckkokare väntar du på 2-3 ”visslingar” när ångan pyser ut.
- Hetta upp oljan och fräs spiskummin tills den får fint med färg. Använder du mald så väntar du med den.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili tills löken mjuknar.
- Blanda ner gurkmeja, chilipulver, amchur och salt. Låt fräsa med i en minut.
- Rör ner tomaterna och låt puttra med tills de mörknar i färgen.
- Rör ner tomatröran i linserna och blanda väl. Låt puttra med i en minut.
- Häll upp i skålar och strö över garam masala.
- Servera med roti/chapati.
God! Jag gillar bäst att ha i malen spiskummin istället för hel, tyckte det smakade för mycket rostad spiskummin annars.
Ah, förstår. Vi är besatta av hel spiskummin. 🙂