Här kommer ett recept som togs fram för tidningen VEGO i samarbete med Årstiderna. Det var ett indiskt tema på det numret och vi ville göra indiska smaker som möter nordiska råvaror. Jag som vegan är oändligt trött på rostad och bakat vitkål, men tänkte att det går att göra så mycket roligare! Så jag tog en klassisk tandoorikryddning (yoghurtblandning) som jag täckte vitkålen med och rostade. Så himla gott!

Vad är tandoorikyckling?
Tandoorikyckling kommer från Punjab-regionen i norra Indisk tandoori chicken, eller tandoorikyckling, är en klassiker inte minst på restauranger. Du känner säkert igen den på sin intensivt röda färg (vi skriver längre ner hur du får till den). Vanligtvis använder man kyckling, men i det här receptet har vi sojabitar, som får marinera i en marinad med yoghurt och kryddor och sedan steks gyllene.

Kållådan – Årstiderna
Den galet vackra sommarvitkålen på bilden kom från Årstidernas kållåda. Jag är ett stort fan av Årstidernas lådor, inte minst grönsakerna, så bara ett litet tips!

Recept: Tandoorivitkål
4 portioner
Marinad
1,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 msk färsk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 lime, saften
2 msk rapsolja
1 tsk saltsvartpeppar
Servering
kokt ris
något picklat, t ex lime- chili- eller mangopickles
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär spetskålen i klyftor och skölj noga. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden. Smeta in marinaden över spetskålen. Använd händerna, det blir enklast.
- Rosta kålen i ugnen i 20-30 minuter eller tills den har mjuknat och fått fint med färg.
- Servera med kokt ris och gärna något fermenterat.