Vi älskar alla pakoras och det roliga är att det finns så många olika. Vi har tidigare lagt upp ett recept på favoriten lökpakora, men du kan göra pakora på allt från potatis och blomkål, till aubergine och linser. Den här görs på en ”smet” av spenat, kryddor, lök, chili och kikärtsmjöl. Det är verkligen kikärtsmjölet som är hjälten eftersom det binder ihop allt och gör de underbart frasiga.
Traditionellt äts pakoras som ett snack, inte sällan med en kopp chai på eftermiddagen. Du kan självklart servera de som ett snacks även i Sverige eller som en förrätt på en middag.
Vad är spenatpakora?
Spenatpakora eller palak pakora är en frasig fritters gjord på spenat. Det finns såklart flera olika varianter, bland annat den vi har i vår bok Green India där man doppar färsk spenat i en smet och friterar frasigt.
Här har vi dock hackad spenat som vi blandar med kryddor och kikärtsmjöl.
Vilken spenat?
Traditionellt använder man färsk spenat men vi tog fram ett recept på fryst eftersom det är så mycket smidigare. Det är bara att tina, pressa ut så mycket vätska som möjligt och sedan fortsätta med receptet.
Kryddor
När det kommer till pakoras kan man använda så många eller så få kryddor som man känner för. Vi blandade hela korianderfrön och spiskumminfrön (går bra med mald), fänkål och ajovan som du hittar i indiska butiker.
Var inte rädd för att fritera
Många är rädda för att fritera men vi är här för att säga att det är sååå lugnt. Jag brukar, som här, bara fylla en stekpanna med generöst med olja och sedan ”steka” pakoras tills de blir gyllene. Du behöver inte hålla på med en stor gryta och flera liter olja.
Enklast är dock att skaffa en termometer och sikta på 180 grader, ett stort misstag är nämligen att oljan inte är tillräckligt varm.
Recept: Spenat pakora – palak pakora
4 portioner
250 g fryst spenat
1 lök, finhackad
1 tsk korianderfrön (eller mald koriander)
0,5 tsk hel spiskummin (eller mald)
0,5 tsk fänkålsfrön
0,5 tsk ajovanfrön, kan uteslutas
1 tsk salt
2 gröna chili, finhackade (kan uteslutas)
1,5-2 dl kikärtsmjöl
rapsolja att fritera i
Servering
tamarindchutney
- Tina spenaten och pressa ut så mycket vätska du kan.
- Blanda spenaten med lök, kryddor, chili och kikärtsmjöl. Hur mycket kikärtsmjöl beror på hur blöt spenaten var.
- Hetta upp generöst med olja i en stekpanna.
- Forma smeten till små biffar och stek/fritera de sedan tills de blir gyllene på båda sidor.
- Servera med tamarindchutney.