Pakora är ett frasigt snack som alla älskar och som du oftast ser på indiska restauranger som ett förrätt. Nu äter har man inte ”förrätter” i Indien utan där äts pakora antingen som ett snack tillsammans med masala chai eller som tillbehör till en dal. Här kommer recept på en enkel variant med lök.
”Under monsunen kan man sitta hela dagen och titta på regnet som faller, äta en pakora och sippa på chai”
Aman
Vad är pakora?
Pakora är som sagt ett snack och kan göras på alla möjliga grönsaker: lök, blomkål, potatis, spenat mm. Allt hålls ihop med hjälp av en smet gjord med kikärtsmjöl och kryddor. När det gäller kryddor kan du också variera i oändlighet. Chili, gurkmeja, ajovanfrön, spiskummin, fänkål, koriander och annat gott.
Smeten till pakora
Smeten till pakora består som sagt av kikärtsmjöl. Du lär dig snart att gå på känsla beroende på vad du gillar för slutresultat. Vissa gillar en lösare smet vilket ger en lättare pakora. Andra gillar en tjockare smet som ger en mer kompakt pakora. Vissa gillar, som vi, spretiga härliga lökpakoras, medan andra rullar runda bollar och friterar det så. Du kan helt enkelt leka dig fram tills du hittar din favorit.
Hur serveras pakoras?
Pakoras serveras traditionellt med tamarindchutney, men vilken söt och sötsyrlig chutney funkar bra, t e x. mangochutney.
Recept: Indiska lökpakora
4 portioner
2 lökar, ca 200 g, skivade
1 grön chili, finhackad
1 dl korianderblad, kan uteslutas
3 dl kikärtsmjöl
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
1 tsk salt
ca 1,5 dl vatten
rapsolja att steka/fritera i
- Lägg ner löken i en skål tillsammans med chili och koriander.
- Häll ner kikärtsmjöl, gurkmeja, chilipulver, salt och vatten. Börja med 1 dl vatten och blanda ihop. Krama ihop allt med händerna så att löken mjuknar också. Om smeten känns för fast, tillsätt mer vatten, och känns den för lös tillsätter du bara mer kikärtsmjöl.
- Hetta upp ett generöst lager med olja i en stekpanna. Hetta upp, sikta gärna på 180 grader. Du kan även testa att bara steka ett litet nystan pakora, blir den gyllene på ungefär 1 minut är den klar.
- Ta nu och lägg ner små ”nystan” med lök i den heta oljan och stek gyllene på båda sidor.
- Lyft över pakoran på hushållspapper och låt rinna av. Servera med chutney.