Ja, vi vet, det låter helt galet med 100 vitlöksklyftor. Seriöst!? 100!? Japp! Men bli inte avskräckt, de tillagas och blir mjuka i konsistensen och milda i smaken. De smakar liksom inte ens vitlök längre, utan som en mild, lätt rostad dröm med kokosmjölk och kryddor. Den kan ätas som den är tillsammans med ris och eller roti/chapati, men vi gillar den som tillbehör till en dal.
Made in India
Det här receptet kommer från en av mina favoritmatkreatörer Meera Sodha och hennes book Green India. Den är full med roliga, spännande och inspirerande indiska rätter till vardag och fest. Älskar älskar älskar.
Okej, så… 100 vitlöksklyftor. Det är en del pill men är inte svårt. Jag hade gigantiska vitlöksklyftor så jag delade vissa på hälften och vissa jättar i tre delar. Men det ska vara 100 totalt vilket är runt 300 g.
Övriga ingredienser är senapsfrön, curryblad (kan uteslutas), gurkmeja, chilipulver, tamarindpasta/tamarindkoncentrat och kokosmjölk. Om du inte får tag på tamarind kan du pressa ner lite limesaft för syra.
Första steget är att steka på senapsfrön och curryblad och sedan ner med vitlöken. Vitlöken ska stekas på tills den blir brynt och får lite färg, men inte bränns. Det här ger den härliga rostade smaken, och om du inte ätit rostad vitlök tidigare, så kan vi bara säga att det är helt underbart.
Efter det häller man på vatten och lägger på ett lock och låter vitlöken puttra på i 10-15 minuter. Det är nu den blir mjukare i konsistensen, nästan transparenta i utseendet och milda och mjuka i smaken. Häll sedan på kryddor och kokosmjölk. Smaka av med salt.
Recept: Curry med 100 vitlöksklyftor
2 portioner (4-6 portioner som tillbehör)
Psst… curryblad hittar du i frysdisken i indiska butiker. De är lite knepiga att få tag på, men du kan också hoppa över dem helt.
Tamarindpasta hittar du i välsorterade matbutiker eller asiatiska/indiska butiker.
1 msk neutral olja
0,75 tsk bruna senapsfrön
10 curryblad, kan uteslutas
100 vitlöksklyftor, 300 g
1 dl vatten
0,5 tsk salt
0,5 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk tamarindpasta
1,5 dl kokosmjölk
- Hetta upp oljan i en kastrull och fräs senapsfröna tills de börjar poppa och knäppa.
- Häll ner currybladen och låt fräsa med i 30 sekunder.
- Häll ner vitlöksklyftorna och stek tills de har fått lite färg.
- Häll på vattnet och sänk värmen. Lägg på ett lock och låt puttra på i 15-20 minuter. Vitlöksklyftorna ska bli riktigt mjuka och lätt transparenta.
- Rör ner salt, chilipulver, gurkmeja och tamarindpasta. Låt fräsa med i 1 minut.
- Häll nu på kokosmjölken och låt allt puttra på i ca 5 minuter.
- Servera med ris eller indiska tunnbröd.