Den här soppan är en typisk indisk-brittisk uppfinning som uppstod under tiden då Indien var koloniserat av Storbritannien. Idag är den så populär att den anses vara Indiens nationalsoppa.
Namnet kommer från orden ”milagu” och ”tanni” som betyder peppar och vatten på tamil. Pepparvatten helt enkelt! Precis som mycket annat kan den göras på en rad olika sätt, inte alltför sällan med gult currypulver om den tillagas utanför Indien.
Vad är Mulligatawny
Mulligatawny är som sagt en indisk-brittisk soppa. Många gånger ser man den med gul curry, kokosmjölk eller lite allt möjligt. Och det är lite så soppan är… olika beroende på vem som gör den. Vissa gillar att mixa den slät, andra gillar att ha bitar i den. Vi försökte återskapa en Mulligatawny som är supergod men ändå känns indisk i smakerna.
The Soup Nazi
Jag tänker såklart aaaalltid på Seinfeld-avsnittet the Soup Nazi när jag hör Mulligatawny. Och om du inte tillhör Seinfeld-generationen, kolla på klippet här…haha.
Recept: Mulligatawny – indisk linssoppa med svartpeppar
4 portioner
2 dl toor dal eller röda linser
12 dl vatten
2 msk neutral olja
0,5 tsk bruna senapsfrön
10 svartpepparkorn
12 curryblad, kan uteslutas
1 lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk finhackad ingefära
1 morot, hackad
1 äpple, hackat
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk gurkmeja
1 dl kokosmjölk
1 tsk salt
- Blötlägg toor dalen i vattnet i 30-60 minuter.
- Hetta upp oljan i en gryta och fräs senapsfrön, svartpeppar och curryblad tills senapsfröna börjar ”poppa”.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära, morot och äpple. Låt fräsa med i några minuter.
- Häll på linserna, buljongtärningar och gurkmeja. Koka upp och låt sjuda under lock i 20-30 minuter.
- Mixa soppan slät i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Känns den för tjock är det bara att tillsätta lite mer vatten.
- Rör ner kokosmjölken och smaksätt med salt.