Det här receptet kommer från vår indiska kokbok Green India!
Biryani betyder fest. Biryani är en rätt som har influenser från det persiska köket och äts på flera håll i Mellanöstern. Den sägs ha kommit till under Mogulriket så därav de arabiska influenserna. Det är en lyxig risrätt som varvas i en gryta och sedan ångkokas tillsammans så att smakerna gifter sig.
Ja, det här receptet innehåller många steg, men så är biryani också festmat. Det här är en lyxig rätt som görs till speciella tillfällen, så bjud på det här när du verkligen vill imponera på dina gäster. Traditionellt så täpps locket igen med roti-/chapatideg för att hålla inne ångan, men det går lika bra med aluminiumfolie.
Biryani görs oftast med kött men här har vi använt oss av jackfrukt istället.
Biryani vs. pulao
Skillnaden mellan biryani och pulao är bland annat att biryani varvas i en gryta och sedan ångkokas ett tag. Biryani görs också traditionellt med kött, men här har vi en vegovariant med jackfrukt som du hittar konserverad i saltlag i butiken.
Pulao är också en enkel vardagsrätt och ett sätt att piff till ditt vanliga ris med grönsaker. Du hittar vårt recept här.
Jackfrukt
Jackfrukt är en frukt som blivit väldigt populär de senaste åren, inte minst bland vegetarianer och veganer. Det stora genomslaget kom när folk började göra ”pulled pork” med den eftersom den har en trådig konsistens som påminner om kött. Den har en väldigt mild smak och går att köpa på burk, både i söt lag och i saltlake. Köp den i lake när du ska använda till matlagning.
Recept: Indisk vegetarisk Biryani
4 portioner
Jackfrukt
1 burk jackfrukt i saltlake, ca 300 g 1 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk salt
0,5 dl neutral olja
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven färsk ingefära
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 dl vatten
Ris
3 dl basmatiris
6 dl vatten
2 lagerblad
4 svartpepparkorn
4 gröna kardemummakapslar eller 8 kardemummakärnor
0,5 tsk salt
Lök
0,5 dl neutral olja
2 lökar, tunt skivade
Saffransvatten
1 nypa saffran
2 msk varmt vatten
2 dl hackad färsk mynta
Jackfrukt
1. Skölj jackfrukten väl och låt rinna av. Blanda med de torra kryddorna i en skål.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs jackfrukten ordentligt tills den har fått ordentligt med färg. Det tar 10–15 minuter.
3. Rör ner vitlök och ingefära och låt fräsa med i 2 minuter. Häll sedan på yoghurt och vatten. Koka upp och låt puttra i 10 minuter.
Ris
1. Blötlägg riset i 30 minuter.Koka upp vatten, lagerblad, svartpeppar, kardemummakapslar och salt.
2. Häll ner riset och koka upp. Låt sjuda under lock i 10 minuter.
Lök
1. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek sedan löken tills den har fått ordentligt med färg och blivit krispig. Lägg över löken på en tallrik så länge.
Saffransvatten
Blanda saffran och vatten i en skål.
Lägga ihop biryanin
1. Häll ner hälften av jackfrukten i en gryta. Fördela hälften av riset över. Strö över stekt lök och hälften av myntan.
2. Sprid ut resterande jackfrukt över, fortsätt med ris, lök och mynta. Ringla över saffransvattnet.
3. Täck kastrullen med aluminiumfolie och lägg sedan på ett lock. Låt ånga på väldigt låg värme i 15 minuter, sen är det klart.