Här kommer ännu en av alla enkla och omfamnande desserter från Norra Indien – phirni. Den är lik rispuddingen kheer, men här görs den på mixat ris. Det blir en finare konsistens, lite som mannagrynspudding. Det här är en populär dessert vid högtider och fester. Den smaksätts med lite saffran, kardemumma och ibland även med rosenvatten.
Phirni äts kall så en perfekt dessert att förbereda.
Vad är phirni?
Phirni är en långkokt rispudding som är populär i norra Indien, inte minsti Punjab där Aman kommer från. Den äts gärna till fest och högtider och består av mixat ris som får koka med socker, lite saffran och kardemumma. Nötter vänds ner sist och vissa gillar även att smaksätta med rosenvatten. Phirni kommer från den persiska desserten firni och du hittar även liknande pudding i t ex Pakistan och Afghanistan.
Phirni äts kall.
Vilket ris ska man använda?
Som med mycket i Indien så är det basmatiris som gäller. Riset ska först sköljas några gånger så att stärkelsen försvinner och sedan torka på en kökshandduk i några timmar eller över natten.
Mixa riset
När riset är torrt mixar du det i en kaffekvarn eller kryddkvarn. Det ska bli fint, men inte för fint. Tänk dig mannagryn eller fin polenta i storlek.
Recept: Phirni – indisk rispudding
4 portioner
0,75 dl basmatiris
1 liter mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
en nypa saffran
1,5-2 dl strösocker
0,5 tsk stött eller mald kardemumma
3 msk hackade pistagenötter
3 msk hackade mandlar
- Skölj riset några gånger för att få bort stärkelsen.
- Sprid ut riset på en kökshandduk och låt torka i några timmar eller över natten.
- Mixa riset hyfsat fint i en kvarn. Det ska bli som mannagryn i storleken.
- Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa ner ris, saffran och strösocker.
- Sänk värmen och låt phirnin puttra på i ca 30 minuter. Vispa då och då.
- När puddingen har tjocknat så rör du ner kardemumma och det mesta av nötterna. Spara lite till dekoration. Tänk på att phirnin tjocknar när den får stå lite också.
- Häll upp phirnin i serveringsskålar. Låt svalna helt i kylskåpet och toppa sedan med nötter.