Okej, så som ni vet så älskar jag och Aman parathas. När Aman gjorde aloo parathas (fyllda bröd med kryddig potatis) den första gången så blev jag helt knockad. Så himla smakrikt och frasigt. Perfekt helgfrukost för övrigt.
Vi har både med potatis och rädisor här på hemsidan och i vår kokbok Green India har vi allt från lök, blomkål och linser.
Här ville vi göra något somrigt till Midsommar så vi använde oss av svenska smaker som färskpotatis, lök, dill, gräslök och citron.
Indiska paratha
Parathas är fyllda indiska bröd. Men gör en enkel chapatideg och fyller med allt möjligt – kryddig potatis, rädisor, ärtor, lök, blomkål. Vi har en klassisk aloo paratha med potatis här som du bara måste testa.
Paratha är typisk frukostmat men kan ätas som ett snack hela dagen.
Fyllning
Parathas kan som sagt fyllas med en rad olika grejer. Det viktiga är att den inte är för blöt för då spricker degen. Så när du väl har saltat din fyllning så gör din parathas direkt, annars kommer fyllningen vätska sig och det blir svårt att få snygga parathas.
Här har vi använt dill, rödlök, gröna ärtor, potatis och rivet citronskal
Kavla ut
Du kommer inte tro att det går att kavla ut dina parathas när de väl är fyllda, men det går enklare än du tror. Ta det bara försiktigt och kavla den ut tunnare och tunnare. Pressar du ner kaveln hårt direkt är det risk att degen spricker.
Recept: Indiska paratha med svenska smaker
4 portioner
Fyllning
100 g kokt potatis
1 rödlök, finhackad
1 dl gröna ärtor
0,5 dl finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
1 citron, rivet skal
salt
svartpeppar
Deg
4 dl chapatimjöl eller fullkornsvetemjöl
0,5 tsk salt
2 dl vatten
2 tsk olja
Servering
naturell yoghurt
Fyllning
- Mosa sönder potatisen med en gaffel. Blanda ner resterande ingredienser och blanda väl.
- Smaka av med salt och peppar.
Deg
- Blanda mjöl, salt, vatten och olja i en skål. Knåda i ungefär 5 minuter, men det är inte så noga. Degen ska kännas lite klibbig i början, men kommer att bli mindre klibbig av att du knådar den. Känns den för klibbig tillsätter du lite mer mjöl, känns den för torr tillsätter du lite vatten.
- Dela degen i 6 delar.
- Forma en bit deg till en boll. Platta till och gör som en fördjupning i mitten.
- Dela fyllningen i sex delar och rulla till bollar. Fyll fördjupningen med fyllning. Nyp ihop degen över fyllningen.
- Rulla bollen i mjöl och kavla sedan försiktigt ut den tunt.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek parathan gyllene på båda sidor.
- Servera med en klick yoghurt.