Fritters eller frasiga burgare/biffar kan man göra på många olika linser… som chana dal! Chana dal är en populär lins som ger väldigt krispig biffar och smakar underbart. Det enda du behöver göra är att blötlägga den i några timmar, blanda ner lite smaksättning och sedan forma och steka i generöst med olja.
Vi valde att mixa allt till en hyfsat fin ”färs”, men du kan även spara en del chana dal och vända ner de hela så att du får lite olika textur på dina fritters.
Chana dal
I de här biffarna används chana dal som är som en liten kikärter som man halverar. Du hittar de i välsorterade matbutiker eller Mellanösternbutiker och indiska butiker. Du blötlägger de i några timmar så att de blir enklare att mixa.
Du kan även ersätta de med vanliga röda linser som du också blötlägger först.
Smaksättning
När linserna väl är blötlagda så kan du smaksätta de med lite allt möjligt. Lök, ingefära och några kryddor är alltid gott. Hittar du curryblad är det en favorit, annars går det bra att hoppa över.
Hur håller de ihop?
De håller faktiskt ihop av sig själv, det är det bästa. De kan vara lite sköra innan de hamnar i den heta oljan, så gör de inte för stora. Om du känner dig osäker kan du alltid blanda ner några matskedar kikärtsmjöl.
Recept: Indiska Chana dal vada – linsfritters
4 portioner
3 dl chana dal, halverade kikärter
1 tsk mald spiskummin
0,5 tsk chilipulver
0,25 tsk gurkmeja
1 rödlök, finhackad
2 tsk finhackad ingefära
2 msk finhackad koriander, kan uteslutas
en liten näve finhackade curryblad, kan uteslutas
salt
olja att fritera/steka i
Till servering
valfri chutney eller raita
- Blötlägg din chana dal i 2-3 timmar. Lägg eventuellt 1-2 nävar chana dal om du vill ha de hela.
- Mixa resterande chana dal hyfsat fint i en matberedare. Du kan hälla ner några matskedar vatten för att få fart på det. Skrapa över i en skål.
- Vänd ner resterande ingredienser och blanda väl.
- Hetta upp ett generöst lager olja i en stekpanna.
- Forma smeten till små biffar och lägg ner i den heta oljan. Stek gyllene på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper.
- Servera med valfri chutney eller raita.