Mango lassi är förmodligen den populäraste och mest kända lassin utanför Indien. Den är söt som en dryck gjord på mango och med en lätt smak av kardemumma. Svalkande härlig efter en indisk middag.
Det roliga tycker jag är att mango lassi långt ifrån är den mest vanliga lassin i Indien. Där är standarden namkeen lassi eller ”salt lassi”. Du kan dricka mango lass som ett mellanmål, till maten, efter maten… ja när du känner för det. När Aman kom hit var han helt chockad över att alla pratade mango lassi, det är verkligen inte en stor grej i Indien. Med det sagt är det ruskigt gott så jag förstår att vi i västvärlden har omfamnat idén.
Vegansk mango lassi
Jag gör ju allt veganskt och med mango lassi är det superenkelt, bara använd en soja- eller havreyoghurt. Söta efter smak beroende på hur syrlig din yoghurt är och beroende på hur söt du vill att din lassi ska vara.
Färsk eller fryst mango
Jag kommer inte skälla på någon för att du inte använder färsk mango, helt ärligt så använder vi uteslutande fryst mango. Och den frysta är god! Färsk gillar jag mer så naturlig den här, eller att toppa desserter med. Men om du vill använda mango, köp en riktigt mogen. Helst ska du leta efter de riktigt gula och mjuka från Sri Lanka, Indien eller Pakistan.
Recept: Mango lassi – indisk mangodrink
4 glas
5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
5 dl tärnad mango, fryst går bra
1 dl vatten
4 msk strösocker
1 tsk mald kardemumma
Servering
2 msk hackade pistagenötter
- Om du använder fryst mango så börja med att tina den.
- Mixa ihop samtliga ingredienser i en blender i 30 sekunder. Du kan även vispa ihop allt kraftigt med en visp.
- Häll upp i glas och toppa med hackade nötter.