En indisk dal är en soppa eller gryta med linser som kan varieras i det oändliga både med linser och kryddor. Så här gör du en äkta indisk dal.
En indisk dal är en soppa eller gryta med linser som kan varieras i det oändliga både med linser och kryddor. Så här gör du en äkta indisk dal.
Det är lätt att tro, vilket jag gjorde länge, att det i princip bara finns en eller två olika dal. Man blir ju lätt blind av att kolla på svenska recept eftersom de efter ett tag liknar varandra…haha. Först när Aman flyttade hit och började laga mat åt mig så lärde jag mig på riktigt hur den skulle göras och även hur många olika varianter det finns. Ja, varje hem har ju sin favorit, så även varje region. Två hemligheter till en bra dal är linserna (dal) och tadkan.
Dal är snabbmat
Vi kan inte säga det här tillräckligt många gånger… dal är snabbmat. Dal är något indiska familjer äter varje dag, till både frukost, lunch och middag. Det är inga långkok utan tar kanske 20-25 minuter att göra, halvera den tiden om du använder en tryckokare (vilket många i Indien just gör). Att koka dal i flera timmar är bara galet, se istället dals som supersmidig och mumsig snabbmat.
Vad är en dal?
Dal är både namnet på grytor med linser och… på linser. Dal är liksom ett samlingsnamn på alla linser. Om det är en dal eller inte definieras efter hur stor bönan, ärtan eller linsen är. Munbönan är till exempel en böna, men skalar du och halverar den blir det en mungbönsdal (moong dal).
Linser i en indisk dal
I svenska butiker hittar vi ofta röda linser, gröna linser och belugalinser. Slut på listan. I indiska butiker hittar du allt från bruna linser, moong dal, toor dal, urid dal mm. Moong dal, eller skalade halverade mungbönor, är den vanligaste ”linsen” att använda i dal och kokar sönder fint och ger en krämig dal. Väl värt att beställa på nätet (bara att googla) eller köpa i en indisk butik. Vi har även en supergod dal med röda linser som du hittar här.
Vanligt är också att man använder en blandning, inte bara för smak utan för att ge olika konsistenser. Det är även en typisk hemmamatlagnings-grej att göra, ta lite av varje av det man har. I den här dalen använder vi chana dal som är som små halverade kikärter, toor dal som heter duvärter på svenska samt moong dal.
Ayurvedabutiken har många linser du kan beställa här.
Tadka
Tadka är en blandning av lök, kryddor och ofta tomat som steks ihop så att smakerna maximeras och sedan blandas med linserna. Smaka av med salt och det är klart. En tadka tar kanske 5 minuter att fräsa ihop. Alla dals är ”tadka dals” men jag vill är visa ett bra grundrecept på en dal med blandade linser, vilket är vanligt i Indien, så jag tycker att namnet passade.
Den här dalen innehåller dels tadka och sedan ytterligare kryddor som hälls över precis vid servering. Det här refereras ibland till som tadka, men andra använder även ordet ”chaunk”. Det är oftast spiskummin och chili som får fräsa i lite olja och ringlas över precis när man ska äta vilket ger en extra boost av smaker.
Jag försökte ta en bild med självutlösare men fick bara med lite olja…haha. Men där inne i kastrullen ligger spiskummin och chili och väntar.
Recept: Indisk Tadka dal
4 portioner
Psst… du kan ersätta alla linser med samma mängd röda linser.
0,5 dl chana dal
1,5 dl toor dal
1 dl moong dal
10 dl vatten
½ tsk gurkmeja
Tadka
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
2 tomater, hackade (2 dl krossade tomater)
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk garam masala
1 tsk salt
Chaunk
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
2 torkade röda chilifrukter
en nypa chilipulver
Servering
kokt ris, sida XX
roti/chapati, sida XX
2 msk finhackad koriander
- Skölj chana dalen och blötlägg i 30-60 minuter.
- Skölj de andra linserna väl. Häll ner chana dal, toor dal, moong dal, gurkmeja och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter tills chana dalen är mjuk.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
- Vänd ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknar ordentligt. Det tar några minuter.
- Krydda med koriander, chili och garam masala.
- Blanda ner röran i linserna. Smaka av med salt.
Chaunk
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs spiskummin, chili och chilipulver tills spiskumminen får fint med färg.
- Häll tadkan över dalen och rör in.
- Servera med kokt ris eller roti/chapati.