Paneer eller panir är en indisk färskost som är väldigt populär i vegetarisk matlagning. Den har en bild smak och går att använda på en rad olika sätt. Den är t ex sjukt god att använda i shahi paneer och palak paneer.
Vad är paneer?
Det är som sagt en färskost och tillverkningen påminner om tofu. Du använder mjölk och ibland yoghurt samt syra i form av vinäger eller citron. Allt får koka så att mjölken skär sig och sedan låter du det rinna av i en silduk. Låt pressa till ett block eller bit och du har en ost du sedan kan skära i kuber och använda som de är eller steka gyllene i lite olja.
Vegansk paneer
Det är som sagt enkelt att göra, jag använder bara osötad sojamjölk, yoghurt och vinäger. Det är allt!
Vad behöver du för redskap?
Jag har tofuformar i trä och plast som jag gillar. De är supersmidigare, går att beställa på nätet, och ger fina block av paneer. Det är dock lite nördigt och du kommer långt med en silpåse (samma som till t ex nötmjölk) som du kan lägga i en sil och sedan hälla på paneermassan. Vik sedan ihop och lägg på en tyngd och låt ostmassan rinna av.
Recept: Vegansk paneer – indisk färskost
ca 400 g
1,2 liter osötad sojamjölk
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 msk vinäger eller citronsaft
- Koka upp mjölken i en kastrull.
- Rör ner yoghurt och vinäger. Koka upp och låt sjuda i några minuter. Den ska skära sig ordentligt och bilda små klumpar.
- Placera silpåsen i en sil eller tofuform. Häll ner massan och låt rinna av.
- Lägg på en tung av något slag, t ex en skärbräda och bok. Låt rinna av i ca 1 timme.
[…] betyder spenat och paneer är en indisk färskost (recept på egen hittar du här). Det är typisk snabbmat i indiska hushåll eftersom den går så himla snabbt att laga. […]
På vilket sätt blir det här annorlunda än tofu? 🙂
haha….ja, det blir ju väldigt likt eftersom man inte kan använda någon annan växtmjölk till veganost. Vi försökte mest göra den lite syrligare med mer vinäger och yoghurt, sen blir konsistensen mycket mer lik paneer när du för själv vs. tofun i butiken.
Okej, tack! Får testa att göra själv någon gång då! Men också skönt att veta att det inte blir jäääättestor skillnad om man inte alltid orkar och kör på köpt tofu istället.
Håller på och gör paneer, men blandningen skär sig inte? Använder Icas naturella sojadryck, oatlys naturella yoghurt och har nu haft i både citron och vinäger och kokat i snart en kvart. Vad kan jag ha gjort för fel?
Hej!
Hmmm, vad märkligt. Har aldrig varit med om det själv, men antar att det kan vara olika på sojamjölk och sojamjölk. Har gjort det på flera märken, dock aldrig ICA:s. Det enda jag vet med den är att den känns lite tunnare än annan sojamjölk om det kan spela in.
Hej Mattias,
Försökte göra paneer, men det skar sig inte riktigt. Kokade säkert i 30 min, sedan hällde jag i massan i silduken och lät stå i två timmar. Den blev bara en sörja. God, men ändå…Undrar vad jag gör för fel?? Använde Alpros osötade sojamjölk.
Allt gott,
Ulrika
Förlåt för sent svar, har haft fullt upp. Jag hörde någon annan som hade samma problem och det bästa man kan göra är att tillsätta lite mer vinäger och se.
Hej igen,
Provade igen och tog citron. Funkade inte. Lade till lite vinäger, så skar det sig ordentligt! Nästa gång tar jag bara vinäger. 🙂
Allt gott,
Ulrika
Kan man göra något kul med den vätska som blir när det runnit av? 🙂