Här kommer ett superbra recept på indiska vegetariska kofta gjorda på zucchini. De blir underbart frasiga på utsidan och härligt mjuka på insidan. Bollarna får sedan bada i en kryddig sås och serveras med ris eller chapati/roti.
Vad är indisk kofta?
Det är friterade grönsaksbollar som kan göras på alla möjliga grönsaker. En klassisk indisk vegetarisk rätt som kan göras på blomkål, spenat, potatis, ärtor men även paneer (indisk ost). Du blandar grönsakerna med kryddor och kikärtsmjöl som gör att allt smakar gott och håller ihop fantastiskt, sedan steker du eller friterar bollarna.
Historia indisk kofta
Kofta är ett persiskt ord och du hittar varianter på den här rätten i hela Mellanöstern. Oftast med kött som bas och sedan kan det blandas in olika gryn som bulgur, grönsaker och kryddor. De vegetariska varianterna innehåller som sagt en eller flera olika typer av grönsaker.
Hur gör man indisk kofta?
Grunden är rivna eller hackade grönsaker och du kan ta i princip vad som helst. Det kan vara blomkål, spenat, ärtor, morötter, ja vad du gillar. Vi gillar att ha med lite potatis eftersom det ger en fastare deg och härliga tuggmotstånd på den färdiga koftan. Hemligheten som håller ihop allt är kikärtsmjöl. Kikärtsmjölet är verkligen helt magiskt och ger även extra krispiga bollar när du väl friterat/stekt dem.
”Smeten” formas till bollar. Smeten känns aaaalltid för lös, men bara lite på att det kommer bli bra när du steker dem. Det behöver inte bli perfekta bollar, de kommer jämna ut sig när du steker dem.
De ska friteras ordentligt så att de får fint med färg. Kofta ska vara frasiga på utsidan och mjuka på insidan, det är liksom det som är det underbara med dem.
Recept: Indisk zucchinikofta
4 portioner
Zucchinikofta
500 g zucchini, grovt riven
1 tsk salt
200 g kokt potatis
1 grön chili, finhackad
1 msk riven färsk ingefära
½ tsk chilipulver
½ tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
1 ½ dl kikärtsmjöl
salt
ca 1 liter neutral olja att fritera i
Masalasås
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
2 lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
1 tsk garam masala
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
3 tomater, finhackade (eller 3 dl krossade tomater)
3 dl vatten
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 tsk salt
Servering
1 sats masalasås
kokt ris eller roti/chapati
Kofta
- Blanda riven zucchini och salt i en sil satt över en skål. Låt stå i 15-30 minuter. Krama sedan ut så mycket vätska du kan.
- Mosa sönder potatisen och blanda med zucchini och övriga ingredienser. Blanda väl.
- Forma ”smeten” till bollar. Den kommer att kännas lös, men det kommer att bli jättebra, vi lovar dig.
- Hetta upp generöst med olja i en stekpanna eller gryta. Sikta på 180 grader. Du kan även ta ett generöst lager och göra som små biffar istället om det känns enklare.
- Droppa ner bollarna och stek/fritera de gyllene runtom. Låt rinna av på hushållspapper.
- Vid servering vänder du ner bollarna i masalasåsen och serverar med ris eller roti/chapati.
Masalasås
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs sedan spiskumminen tills den får fint med färg.
2. Rör ner lök, vitlök och ingefära och låt fräsa med tills löken mjuknar.
3. Krydda med garam masala, chilipulver och gurkmeja och låt fräsa med i en minut.
4. Vänd ner tomaterna och låt puttra på i någon minut så att de mjuknar och mörknar lite i färgen.
5. Häll ner blandningen i en blender tillsammans med vatten och grädde. Mixa till en slät sås. Du kan även använda dig av en stavmixer.
6. Häll tillbaka såsen i kastrullen och smaka av med salt.
Ser supergott ut! Går det att förbereda kofta-smeten och såsen och så fritera bollarna och värma såsen innan servering? Eller är det bättre att fritera i förväg och så värms bollarna upp i såsen innan servering?
Nu i helgen gjorde jag smeten nästan klart, men jag väntade med kikärtsmjöl och salt precis tills jag skulle rulla och fritera. Blandar man ihop allt så står smeten och vätskar sig och blir lös, så det blir bara pannkaka.
Om du vill minimera stressen så skulle jag fritera bollarna i förväg och värma på i såsen. De blir inte mjuka och faller i sönder, det är det fantastiska med dem. 🙂