Indisk matlagning handlar om kryddor… och det finns väldigt många att välja mellan. Med det sagt så behöver du bara några få och inte alls konstiga kryddor som grund. Med de kan du laga väldigt mycket indiskt, från dal och grytor till grönsaksrätter och paneerrätter. Här skriver Aman lite om kryddor i den indiska matlagning och om dabba – den indiska plåtburken med små behållare för just kryddor.
Var köper man kryddor?
De flesta finns i helt vanliga matbutiker. Den enda som kan vara knepigare är hel spiskummin, men även den finns i välsorterade matbutiker (vårt Hemköp har det t ex). Annars kan du kolla in Indiska butiker eller Mellanösternbutiker, både fysiska och online. Och alla kryddbutiker online har hel spiskummin. Lista finns här.
Masala dabba – indisk kryddbox
Alla som brinner för indisk matlagning vet att med en ha en av dessa enkla boxar kommer enkelt att skapa många läckra recept hemma. En typisk masala dabba (det är en platt behållare av rostfritt stål aka. dabba) har ett antal små koppar, ofta sju, placerade i en rund eller fyrkantig låda. De moderna lådorna har genomskinliga lock och visar innehållet inuti. Vanligtvis följer det med en liten sked (ungefär 1/2 tsk storlek) lådan. Vissa antika masala dabbas är arvskonstobjekt och förs vidare i en familj från generation till generation. Det är mycket funktionellt och väsentligt i nästan varje indiskt hushålls. Väldigt smidigt om du lagar indisk mat ofta.
Jag har sett min mamma och alla anhöriga familjer, grannar som använder det i sitt kök. Detta beror på att det hjälper dig med ett av de viktigaste inslagen i indisk matlagning; timing. Om du följer recept kommer du att upptäcka att det alltid börjar med att värma upp oljan till en optimal temperatur innan du börjar lägga till dina olika kryddor och frön. När allt kommer omkring vill du ha det tillfredsställande ljudet av frön som poppar och fräsar när du börjar skapa ditt mästerverk.
Dabban på bilden är köpt på Telling Stories.
Hur använder man en masala dabba?
Du bör tänka på din dabba som det perfekta startpaketet för indisk matlagning. Nedan följer en lista på de som du måste ha, men du kommer snart att märka om du börjar använda mer av fler kryddor och då är det bra att ha även de till hands. De flesta kryddor, särskilt de malda, är kända för att förlora sin smak och arom snabbt. Med detta i åtanke innebär att små mängder lagras i masala dabba att de kommer att hålla sig fräscha medan du kan hålla resten av kryddorna undangömda i lufttäta behållare gömda i skåpet. Du behöver inte fortsätta att öppna dessa lufttäta behållare varje gång du behöver en nypa kummin som håller dina kryddor fräschare längre.
7 kryddor att börja med
1. Hel spiskummin
Älsklingen som är med i så många rätter. Den används både malen och hel, men hel är då du verkligen får fram smakerna. Man börjar ofta med att steka den i olja så att den får fint med färg och smakerna utvecklas ordentligt. Du hittar det i välsorterade matbutiker, indiska butiker och Mellanösternbutiker.
2. Senapsfrön
Här pratar vi de små svarta fröna som du självklart även använder för att göra senap. Du börjar alltid steka dem i lite olja tills de börjar ”poppa”. Du är de klara.
3. Gurkmeja
Är med i åh så många rätter över hela Indien och ger den karaktäristiska gula färgen. Är egentligen en rot och finns även färsk, men det är det torkade pulvret som används mest. Dock inte för smaken utan mer en estetisk grej (plus att många anser att gurkmeja har hälsofördelar).
4. Rött chilipulver
Chili som är det som ger hettan i indisk mat. Görs på torkade röda chilis och finns i olika styrkor. Letar du ett mildare pulver kan vi tipsa om kashmirichili som dessutom ger en intensiv röd färg.
5. Garam masala
Den kändaste av indiska kryddblandningar och något som används i väldigt många rätter. Garam betyder varm/het och masala kryddor/kryddblandning. Blandningen kan göras på många sätt, men grunden är varma kryddor som kanel, kardemumma, svartpeppar mm. Du kan göra din egen, men den finns även att köpa i vanliga matbutiker.
6. Mald koriander
Korianderfrön används både hela och malda. Den har en frisk citrusaktig smak och det är alltid bra att ha en liten burk färdigmald koriander hemma. Smakar inte alls som färsk koriander, så om du inte gillar färsk kan du i alla fall ha med torkad i maten.
7. Salt
Behöver förmodligen ingen introduktion.