Vi hade färsk sparris hemma och jag kände att det var ta förena något vi svenskar går banans över på våren, med lite indiska smaker. Det här är en hyfsat klassisk grönsaksrätt med några få ingredienser som funkade riktigt bra med sparris och gröna ärtor. Du kan ha den som en sidorätt till dal eller curry. Jag skulle till och med kunna ha den på en skiva stekt surdegsbröd.
Vad är en sabzi?
Sabzi är ett samlingsnamn för indiska grönsaksrätter. Rätter som aloo gobi, baingan bharta och jeera aloo är alla olika typer av sabzis. Sabzis kan ätas som de här tillsammans med roti/chapati eller ris, eller serveras tillsammans med en dal eller curry.
Sparris i Indien?
Man äter inte sparris mycket alls i Indien, men de har många andra spännande grönsaker som vi inte får tag på här eller som är svårare att få tag på. Det växer sparris i vissa delar av Indien (bl a Maharashtra), men det är inte en del av det indiska köket. Just sparris fungerar superbra till den här rätten, men du kan även byta ut den mot två nävar sockerärtor eller sugar snaps.
Recept: Indisk sparris – sabzi
4 portioner som ett tillbehör
1 msk neutral olja
1 lök, finhackad
2 tsk finhackad ingefära
2 tomater, finhackade
½ tsk chilipulver
½ tsk gurkmeja
½ tsk garam masala
1 knippe sparris
2 dl g gröna ärtor
2 tsk citronsaft
0,5 tsk salt
- Hetta upp oljan och fräs lök och ingefära tills löken mjuknar.
- Rör ner tomaterna och låt fräsa med tills den mjuknar och mörknar i färgen.
- Rör ner chilipulver, gurkmeja och garam masala. Låt fräsa med i en minut.
- Skär bort den nedre hårda delen på sparrisen. Skär sedan sparrisen i bitar. Vänd ner sparris och ärtor bland tomaterna. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt puttra på i 5 minuter.
- Smaka av med citronsaft och salt.