När jag, Mattias, åkte till Indien 2019 för att hälsa på Aman så tog jag med mig en ask med kakor. Chocolate chip cookies närmare bestämt. Varför det? Jo, jag äääälskar chocolate chip cookies och hade skrutit om hur goda kakor jag bakar, så valet var självklart. Det visade sig att Aman också älskar choc chip cookies så jag tog fram en variant inspirerade av det indiska kryddade teet masala chai.
Baka i Indien?
Indien har många söta bakverk och desserter. Oftast är det gryn kokt i mjölk eller friterade sötsaker som sedan doppas i sockersirap. Dock med en imponerande stor variation. Varför inga kakor? Majoriteten av indier har inga ugnar, därför är det desserter och sötsaker som kan göras på spisen.
Vad är masala chai?
I Sverige kan man oftast beställa chaite på caféer. Chai betyder just ”te”, så översatt blir det ”tete”. Beställer du chai i Indien får du ett sötat svart te med mjölk. Vill du istället ha det kryddiga teet som många av oss tänker på så är det ”masala chai” du ska beställa. Recept på ditt eget har du här.
Hur gör man indiska chocolate chip cookies?
Jag tog ett av mina favoritrecept på chocolate chip cookies, nämligen från New York-bageriet Ovenly. Det görs med rapsolja istället för smör vilket också innebär att degen måste vila i kylen över natten eller i alla fall några timmar. Jag använde mig även av en kryddblandning bestående av kardemumma, kanel, nejlika, mald ingefära och svartpeppar. Som sötning är det en kombination av strösocker och farinsocker eller muscovadosocker. Jag använde faktiskt ”jaggery” som är ett vanligt oraffinerat rörsocker i Indien.
Psst… tips! Använd en glasskopa för att forma degen till perfekt lika stora bollar som sedan gräddas gyllene.
Recept: Chai masala chocolate chip cookies
16 st
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3⁄4 tsk bikarbonat
1 tsk mortlade kardemummakärnor eller mald kardemumma
1 tsk mald kanel
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 tsk mald ingefära
0,25 tsk mald svartpeppar
1⁄2 tsk salt
3 dl chokladknappar eller hackad choklad (ca 200 g)
1 dl strösocker
1 1⁄2 dl farinsocker eller jaggery
1 1⁄2 dl rapsolja
3⁄4 dl vatten
- Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kryddor, salt och chokladknappar i en skål.
- Vispa ihop strösocker, farinsocker, rapsolja och vatten i en skål. Vispa kraftigt med en ballongvisp i en minut, det ska bli en homogen röra.
- Blanda ner de blöta ingredienserna i de torra. Använd en sked eller slickepott.
- Skrapa ner degen i en burk och ställ in i kylen i 12-24 timmar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Forma degen till 16 bollar med en glasskopa. Lägg på plåtar. Tänk på att hålla lite mellanrum mellan dem.
- Grädda dem i 13 minuter. Ta ut och låt svalna.