Här kommer en enkel potatiscurry som är en perfekt vardagsrätt. Varför? Vi sa väl att den är enkel!? Du bara fräser på lök, ingefära och chili. Rör ner malda kryddor, krossade tomater, tärnad potatis, kikärter och vatten. Låt puttra på under lock i 10-15 minuter och du har middagen klar.
Servera den här indiska potatiscurryn tillsammans med roti eller ris. Vi älskar även en stor klick naturell yoghurt.
Vad är en chana aloo masala?
Chana betyder kikärter, aloo betyder potatis och masala betyder kryddblandning. Det här är alltså en potatisgryta med kikärter, tomat och kryddor. Du kan variera hettan genom att tillsätta mer eller mindre chili, men det är i regel en hyfsat mild curry.
Många väljer att koka sina egna kikärter tillsammans med kryddor som bas till den här curryn, men vi har gjort ett enklare recept med färdigkokta kikärter.
Masala?
Masala betyder kryddblandning består här av ett gäng malda kryddor. Hela kryddor brukar man börja med att steka, medans malda tillsätts senare, antingen före eller tillsammans med tomaterna. Låt de fräsa med tomaterna så att smakerna utvecklas och tomaten mörknar något i färgen.
Torkad mangopulver (amchur)
Vi har med torkat mangopulver i den här grytan och det gör en syrlig touch som är supergod. Torkat mangopulver hittar du i indiska butiker, både fysiska och online. Det används mycket i det indiska köket och verkligen värt att testa. Får du inte tag på det kan du använda limesaft eller citronsaft för syra.
Hur länge den behöver koka beror på hur stora bitar potatis du har. De ska bli mjuka och sedan är det bara att smaka av med salt.
Recept: Indisk chana aloo masala
4 portioner
2 msk rapsolja
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
1 finhackad grön chili, kan uteslutas
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk mald chilipulver
1 tsk mangopulver, kan uteslutas eller ersättas med saften av 1 citron
0,5 tsk gurkmeja
4 dl vatten
2 burkar kikärter à 400 ml, ca 6 dl kokta
400 g potatis, skalad och tärnad
1 tsk salt
Servering
yoghurt
roti/chapati
ris
- Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i oljan tills löken mjuknar något.
- Rör ner krossade tomater, spiskummin, koriander, chilipulver, mangopulver och gurkmeja. Låt fräsa med tills tomaten mörknar något i färgen.
- Häll på vatten, sköljda kikärter, tärnad potatis och salt. Koka upp, lägg på ett lock och sänk värmen. Låt grytan puttra på i 10-15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
- Servera din chana aloo masala tillsammans med yoghurt och roti/chapati eller ris.