Indiska linsgrytor, även kallade dal, kan göras på en rad olika sitt. Du kan både variera med kryddor och olika typer av linser (inte sällan flera olika linser). Här kommer en superenkel variant med röda linser, men det som är det speciella är att den toppas med en ”chaunk”, här bestående av lök och kryddor.
Vad är en indisk dal?
Dal är både ett samlingsnamn för linser, men även för alla soppor/grytor man gör med dem. De görs på en rad olika linser och har ofta en grund bestående av lök, ingefära, vitlök och chili. Tomat brukar även vara med och självklart kryddor.
Vad är chaunk?
Chaunk (finns flera olika stavningar) är de kryddor och ibland lök som steks på och hälls över dalen precis innan servering. Det kan vara så enkelt som hel spiskummin i lite olja, tills lite fler kryddor som i vår tadka dal.
Gurkmeja
Vi använde lite extra gurkmeja i den här dalen (men har en riktig gurkmejadal på gång). Gurkmeja utvinns ur en rot och pulvret du hittar i butik är torkad och mald gurkmejarot. Det används mycket i indisk matlagning men då för färgen.
Hing/Asafoetida?
Vi använder oss av hing, kallat asafoetida i Sverige (men säljs under båda namnen). Det smakar och doftar hemskt, men tar du en nypa av det (och vi menar en nypa) så får du den där äkta indiska smaken. Lite som indisk fisksås, den ska bara finnas där i bakgrunden utan att ta över. Du hittar det i indiska butiker fysiskt och online, samt på kryddsidor på nätet. Lista på butiker finns här.
Recept: Dal med gurkmejalök (Chaunk)
4 portioner
3 dl röda linser
8 dl vatten
0,5 tsk gurkmeja
Tadka
1 msk neutral olja
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
en nypa hing/asafoetida
1 tsk salt
Chaunk
2 msk rapsolja
1 tsk senapsfrön
1 lök, tunt skivad
0,25 tsk gurkmeja
Servering
roti/chapati
Skölj linserna och häll ner i en kastrull tillsammans med vatten och gurkmeja. Koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter tills linserna är mjuka.
Tadka
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar.
- Rör ner chilipulver, koriander, garam masala, hing och salt. Låt fräsa på i en minut.
- Rör ner tadkan i linserna. Smaka av med salt.
Chaunk
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och börja med att fräsa senapsfröna tills de börjar ”poppa”.
2. rör ner lök och gurkmeja. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
3. Häll upp soppan i skålar och toppa med löken.