Aloo gobi är en av de rätter som vi gör absolut oftast här hemma. Det är smakrikt och enkelt, billigt och fantastiskt. Du kan verkligen äta det som det här tillsammans med roti/chapati eller som ett tillbehör. Det är en av de där kända indiska vegetariska rätterna som antingen serveras som en gryta av någon anledning, eller är alldeles för underkryddad… men här kommer the real deal! Den godaste aloo gobi jag ätit var Amans mammas när hon bjöd på det när jag var i Amritsar på besök. Den hade en härlig hetta och det fullkomligt exploderade av smaker. Aman säger att den är är riktigt nära så jag är superpeppad att få dela med mig av det här receptet!
Vad är aloo gobi?
Aloo betyder potatis och gobi blomkål. Det här är alltså en indisk grönsaksrätt med potatis och blomkål. Du kan som sagt äta den som den är, men det många kanske glömmer bort är att en dal sällan äts ensam. En dal, t ex röd linsdal, serveras oftast med något tunnbröd och en grönsaksrätt vid sidan av. Så nästa gång du gör en dal, servera aloo gobi till, det gör det till en komplett indisk måltid som lyfts till nya höjder.
Aloo gobi är inte en gryta!
Vi har sett exempel där receptkreatörer beskriver aloo gobi som en gryta med potatis och blomkål, det är det inte. Det är en ”torr” grönsaksrätt som inte innehåller kokosmjölk eller något liknande, däremot en smakrik mix av tomat, lök och kryddor. Det tillsammans med lite vatten får sedan koka ihop i 10 minuter och sen har du perfekt tillagad aloo gobi.
Steka eller inte steka?
Du kan steka ihop kryddblandningen och sedan vända ner potatis, blomkål och vatten och sedan låta puttra klart under lock. Vi gillar att steka grönsakerna först eftersom de får en fin yta och håller formen lite bättre när de tillagas. Båda smakar dock lika gott.
Recept: Aloo gobi – indisk rätt med potatis och blomkål
4 portioner
2 msk neutral olja
400 g potatis, i bitar
400 g blomkål, i små buketter
Tadka
2 msk neutral olja
2 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad ingefära
1 grön chili, finhackad
2 tomater, hackade (eller 2 dl krossade tomater)
0,5 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
1 dl vatten
1-2 tsk salt
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs potatis och blomkål i omgångar tills allt har fått fint med färg. Lägg över på en tallrik.
- Hetta upp oljan i stekpannan och fräs spiskummin tills den har fått fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Rör nu ner tomaterna och samtliga kryddor. Låt fräsa med tills de mjuknar något och mörknar i färgen.
- Vänd ner den stekta potatisen och blomkålen samt vatten. Lägg på ett lock och låt puttra med i 10 minuter. Smaka av med salt.