Vi älskar grytor och Norra Indien har så många fantastiska varianter. Det här är en enkel curry som är god med ris eller chapati/roti. Om vi vill lyxa till det gör vi puri eller bathure, ett friterat bröd som är absolut underbart till.
Recept: Aloo matar – indisk potatiscurry med ärtor
4 portioner
2 msk neutral olja
2 tsk hel spiskummin
4 gröna kardemummakapslar eller 6 kardemummakärnor
2 lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk ingefära, riven eller finhackad
2 gröna chilifrukter, halverade eller finhackade
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald kanel
6 tomater, hackade (eller 6 dl krossade tomater)
8 stora potatisar (800 g), tärnade
1 tsk salt
6 dl vatten
4 dl gröna ärtor
1 tsk garam masala
Servering
kokt ris eller roti/chapati
1. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs spiskummin och kardemumma tills spiskumminen har fått fint med färg.
2. Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar och börjar få färg.
3. Krydda med chilipulver, koriander, gurkmeja och kanel. Låt fräsa med i en minut.
4. Rör ner tomaterna och låt puttra på i några minuter tills såsen mörknar i färgen.
5. Vänd ner potatis, salt och vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
6. Rör ner ärtor och garam masala. Låt allt bli varmt, sen är det klart.
7. Servera med ris eller roti/chapati.