Många har ju en bild av att indier äter med händerna. Och det stämmer ju… eller mer exakt, de äter med bröd. Det kräver lite teknik och övning, här kommer en liten guide.
Jag ska ärligt säga att jag inte behärskar den här tekniken ännu, men Aman är självklart ett proffs. Det går så himla snabbt OCH han gör det med en hand. Jag gör det med två händer och har ändå dal över hela tröjan när jag är klar…haha. Man äter som sagt mycket med bröd, men folk (främst i södra Indien) använder även samma teknik fast med ris.
Vad äter man med bröd?
Aman skulle säga allt. Han kommer från Punjab i norra Indien där man äter mer bröd än ris till sin mat. Han kan äta tunna dals eller tjockare grytor med bröd. Annars är en enkel tumregel att om du äter tjockare soppor eller grytor så funkar dal, är det tunnare och rinnigare så funkar ris bättre.
Vilket bröd äter man med?
Vi har recept på roti eller chapati som är det absolut vanligaste tunnbrödet i Indien. Det finns ju dock hur många tunnbröd som helst, där naan är ett välkänt, men även majsbröd, hirsbröd, kikärtsbröd mm.
Börja med att vika brödet dubbelt.
Nyp loss en liten bit bröd. Aman gör det här med en hand, men du får självklart använda båda.
Forma brödet till en liten kon eller strut så att du kan skopa upp dalen.
Skopa! Gör det hyfsat kvickt så att dalen inte rinner ut.
Ät och fortsätt med resterande bröd!