Chilipulver är en viktig del av det indiska köket. Helt galet att det ska vara så svårt att hitta riktigt chilipuler i vanliga butiker… för chilin där är inte chili(!?)
När många tänker indisk mat så tänker de hetta från chili. Vi skulle säga att det är kryddigheten som är det indiska, för chilihettan kan du ju faktiskt reglera själv beroende på vad du vill ha, men de andra kryddorna måste vara där.
Så kom chilin till Indien
Chilin kom som mycket annat från Sydamerika till Indien via portugiserna. Nu snackar vi alltså 1500-tal (Indien ”upptäcktes” ju 1498 av Vasco da Gama). Man kom till Goa som koloniserades av portugiserna vilket också gör att maten där fortfarande har en stark europeisk prägel (den nu klassikern Vindaloo är direkt ”inspirerade” av det portugisiska köket). Även tomaten togs dit från Nordamerika under 1500-talet och potatisen från Sydamerika lite senare. Chilin har sedan dess som sagt blivit en väldigt viktig del av matlagningen, både på grund av smak men också på grund av påstådda hälsofördelar.
Torkad eller färsk
Pratar vi färsk chili så är det främst grön chili som används och då små birds eye-liknande chilifrukter som även används på andra delar i Asien. De är starka och fruktiga.
Röd chili används torkad och då både hel som pulver. Och här finns det en hel uppsjö av olika sorter och det enda du kan göra är att smaka dig fram till den du gillar, eller i alla fall lära dig hettan på den och anpassa mängden efter vad du gillar.
Kashmirichili
Det röda chilipulvret till vänster är kashmirichili och den är som sagt starkare i färgen men också mildare i smaken. Den har en lätt rökig smak och ibland använder jag hälften den och hälften ”vanligt” chilipulver för att få både färg och hetta. Du kan köpa det bland annat här.
Vaddå inte ”riktig chili”?
Det chilipulver du hittar i kryddhyllan i butikerna är oftast en blandning av kryddor, ofta påminner det om chili con carne-mixen med chili, spiskummin, oregano och vitlök. Santa Maria har dock en ”chili original” som är chilipulver och cayenne, så hittar du den kan du ju testa. Annars skulle jag tipsa om att gå till en indisk butik eller beställa på nätet, bland annat här.
