Det här är inte en dal som liknar de i brukar dela här. Vi har ju en förkärlek för heta dals med mustig smak från lök, vitlök, ingefära och tomat. Den här från Bengalen, eller mer korrekt Västbengalen. Den är lite sötad med socker och kryddor som kanel och kardemumma gör också att den känns ännu sötare. Man brukar även röra ner hackade russin och/eller nötter.
I Indien skulle man använda färsk kokos, men kokosflingor går också jättebra.
Fler dalrecept
Det finns så galet många olika dals. Ja, det finns galet många olika varianter av ”samma” dal. I vår bok Green India har vi ett annat recept på just Cholar dal, men där med tillägg av bland annat russin och cashewnötter.
Köp den på Adlibris eller Bokus.
Den finns även ute i butik, bland annat Akademibokhandeln.
Chana dal
Chana dal ser ut som en liten kikärta som är halverad. Du hittar den i indiska butiker, Mellanösternbutiker men även i välsorterade matbutiker. Otroligt användbar i allt från grytor, dals, risrätter, chutney och dosa.
Recept: Bengali cholar dal – indisk dal med kanel och kardemumma
4 portioner
3 dl chana dal
10 dl vatten
1 tsk gurkmeja
2 msk rapsolja
1 tsk hel spiskummin
2 gröna chili, halverade på längden
0,5 dl kokosflingor
1 msk russin
0,5 tsk mald kanel
0,5-1 tsk chilipulver
0,25 tsk mald kardemumma
1 tsk strösocker
salt
Servering
kokt ris eller chapati/roti
- Häll ner chana dal, vatten och gurkmeja i en kastrull. Koka tills linserna är riktigt mjuka, det kan ta runt 1 timme.
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs spiskummin tills de får fint med färg.
- Släng ner chilin och låt fräsa med i 30 sekunder. Rör sedan ner kokosflingorna och låt fräsa med tills den får fint med färg.
- Rör ner allt i kastrullen med linser. Rör även ner russin, kryddor, socker och salt. Låt puttra på i någon minut.
- Servera med kokt ris eller chapati/roti.