Aman har tjatat i veckor om att han vill ha chana puri. Chana puri! Chana puri! Vi gör ju ofta chole bathure som är en kikärtsgryta från Punjab, kryddad med bland annat svart te. Den här chanan är utan te, men fortfarande underbart kryddig. Den kan serveras med ris eller vanliga roti/chapati, men ska du lyxa till det är det det friterade brödet puri som gäller.
Det här är för övrigt typisk frukostmat, mättande och kalorifyllt.
Vad är chana puri?
Chana eller chole betyder kikärta och är namnet på en kikärtsgryta helt enkelt. Den är vanlig över hela Indien och kan se lite olika ut, men grunden är kryddig och med en fyllig smak av tomat.
Just chana puri är chana (grytan) med puri, som är ett friterat bröd. Vi har även ett recept på punjabi chole (kikärtsgryta med svart te) och bathure som är ett snarliknande friterat bröd. Recept här.
Så enkelt gör du en chana
Det är seriöst så löjligt enkelt. Vi kokar våra egna kikärter, men du kan köpa egna och bara värma i lite vatten.
Stek under tiden ihop lök, ingefära, chili, kryddor och tomat till en härlig röra. Vänd ner i kikärterna och värm på. Klart!
Vad är puri?
Puri är ett friterat bröd som blåser upp likt ballonger. De är alltså frasiga klot, helt tomma på insidan. Just puri görs på vetemjöl, medans syskonet bathure görs på en fermenterad deg gjord på fullkornsvetemjöl.
Är det svårt att göra puri?
Det krävs lite övning, men sen är det enkelt. Oljan ska vara på runt 180 grader. Degen ska kavlas ut i lagom tjocklek. Är den för tjock orkar den inte puffa upp sig och är den för tunn finns det liksom inte tillräckligt mycket deg att ”puffa upp”.
När du droppar ner en degrundel i den heta oljan så börja genast att skopa över het olja över degen, på så sätt puffar den upp lättare och får en fin yta.
Recept: Chana puri – indisk kikärtsgryta med friterat bröd
4 portioner
3 förpackningar kikärter à 400 g, ca 6-7 dl kokta
4 dl vatten
Masala
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
2 gröna chilifrukter, finhackade
2 tomater, hackade (2 dl krossade tomater)
1 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
1 tsk torkat mangopulver (amchur), kan uteslutas
1 tsk salt
Servering
ingefära, fint strimlad
rödlök, tunt skivad
yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
puri, recept här
- Skölj kikärterna och häll ner i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp.
- Fräs spiskummin tills den får fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära och grön chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Krydda med gurkmeja, mald koriander, chilipulver och garam masala. Låt fräsa med i en minut.
- Rör ner tomat och tomatpuré och låt fräsa med i 3-5 minuter tills tomaten börjar mörkna i färgen.
- Häll ner kikärterna tillsammans med vattnet.
- Du kan mosa sönder en del av kikärterna med en slev eller mixa lätt med en stavmixer för en ännu krämigare chole.
- Toppa med strimlad ingefära, rödlök och yoghurt. Servera puri.