Vi har skrivit det förr, men kheer är en av våra absoluta favoriträtter. Det är en krämig indisk rispudding som sötas med socker och ofta kryddas upp med kardemumma. Den går att göra på andra gryn och grejer än just ris, men vi gillar det. Vi gillar även att uppdatera klassikerna, så till vår middag smaksatte vi den med kakao och choklad och fick en lyxig chokladpudding med ris som var galet god.
Vad är kheer?
Kheer är en indisk rispudding. Eller, det är snarare än mjölkpudding som ofta görs på ris, men kan göras på allt från mannagryn, nudlar, bulgur, majs mm. Den är sött och krämig oftast kryddad med kardemumma och med hackade nötter och russin i. Den ät oftast varm, men vi gillar att servera de kall också. Då blir den mest som en västerländsk pudding och går dessutom att att smidigt förbereda till en middag.
Här är ett recept på klassisk kheer.
Vilket ris?
I Indien är basmatiris absolut vanligast, både i matlagning och desserter. De är största producenterna och konsumenterna i världen. Basmatiris finns i flera olika kvaliteer, men här i Sverige så är det bara att ta vad du hittar i butiken. Det är aldrig galet dåligt kvalitet på det och funkar prima.
Chokladkheer?
Vi uppdaterade vårt klassiska recept på kheer med kakao och choklad. Den blir som en uppdaterad chokladpudding som vi sedan toppade med vispad grädde och finhackad choklad. Brutalt gott! Du kan även toppa med färska bär och hackade nötter, det är helt upp till dig.
Recept: Chokladkheer – indisk rispudding med choklad
4-6 portioner
¾ dl basmatiris
8 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre-, soja- eller kokosgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl kakao
50 g mörk choklad, finhackad
Servering
vispad grädde, t ex havre- eller sojabaserad
mörk choklad, finhackad
- Skölj riset och blötlägg i 30 minuter.
- Koka upp mjölk och grädde och rör sedan ner riset. Låt sjuda på ganska svag värme i 30-40 minuter eller tills du har fått en tjockare gröt. Rör om då och då.
- Rör ner socker och kakao och låt puttra på i ytterligare 5-10 minuter tills det tjocknar ytterligare. Avsluta med att vända ner den mörka chokladen. Rör runt så att den smälter.
- Fördela puddingen i skålar och låt svalna helt i kylskåpet.
- Toppa kheeren med vispad grädde och finhackad choklad.