Här kommer en dessert som Aman ääääälskar. När han först berättade om den trodde jag att han skämtade. Kokta morötter!? Den är väldigt populär i Punjab-regionen men äts över hela Indien, inte minst under högtider som t ex Diwali. Den kan göras på lite olika sätt men är i princip en mjölkpudding med ris, smör (ghee), socker och kardemumma. Den toppas med nötter och äts gärna varm eller lätt avsvalnad.
Vad är gajar ka halwa?
Det är som sagt en pudding med morötter som bas och kom med till under tiden som mogulerna styrde över Indien. Halwa är ett arabiskt ord och det finns massor med olika halwa-varianter i arabiska länder. den här har en stark koppling till just Punjab-regionen men fortfarande lite oklart var den uppfanns.
Gajar ka halwa, eller morotshalwa, äts varm på vintern men kan även ätas ljummen eller kall.
Så görs gajar ka halwa
Man kan göra morotshalwa på många olika sätt. En enkel variant är just mjölk, ghee eller smör, socker och kardemumma. Andra genvägar vinns via kondenserad mjölk och vill du köra veganskt så finns det kondenserad kokosmjölk att köpa som är magisk. Andra varianter innehåller både mjölkpulver och khoya som är en typ av mjölkprodukt.
Den röda färgen?
Söker du på gajar ka halwa kan du hitta mer eller mindre röda varianter. Det har förvånat mig både när det gäller sallader och raitor, men i Indien är det vanligare med en något rödare morot än den orangea vi har. De har såklart allt där och vi har även sett de som färgat sin halwa med livsmedelsfärg för att boosta det röda.
Recept: Indisk gajar ka halwa – morotshalwa
4 portioner
500 g morötter, fint rivna
6 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
50 g ghee eller smör, t ex mjölkfritt
1,5 dl strösocker
0,5 tsk mald kardemumma
2 msk finhackade pistage- och cashewnötter
- Blanda morötter och mjölk i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills ungefär hälften av mjölken kokat bort och morötterna mjuknat. Det tar ca 20-30 minuter.
- Rör ner smör, socker och kardemumma. Låt bubbla på i ytterligare 10-15 minuter tills du har en tjock röra.
- Fördela morotshalwan i glas eller serveringsskålar och toppa med hackade pistage- och cashewnötter.